[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
我淨係用過ubuntu
呢十年都係好Ubuntu desktop. 由其公司轉SaaS 唔洗用client. 不過都有甩漏

Zoom個Linux client 要用green screen 做virtual background. 原來無人型defection. 上網搵到mod. 用tensorflow model去做

另一個係chrome 或者其他browser 唔可以用GPU. 我個八年i5 cpu唔多掂。最近去新高登買粒i7-4790. 爽好多
正常黎講
先裝 windows 後裝 linux
linux 會裝 grub overwrite windows loader 並自動載入 windows bootloader 入 grub boot menu
partition 都係咁分割
不過如果我要裝幾個 OS 會先用 linux fdisk 分割好晒 partition 先決定點裝
推返上嚟
try wsl?
係咪做scientific research嘅人先會多裝linux
IT人反而少?
之前做computational simulation 就用Linux
宜家平日返工野用Mac + Docker 多
係我見讀phy mphil / phd嗰啲人有一半linux, 一半apple噉,因為要run simulation / calculation
但反而見讀IT嗰啲好似唔係好多,甚至從連登呢到嘅態度嚟睇,好似仲好多IT人覺得用linux好白痴噉
根本 d 人就唔知 linux 存在
而且話係 it 實際只係某種工具既使用者
冇左 photoshop 就唔識做設計個 d 叫 photoshop user 唔係 designer
最近FORMAT左公司部舊THINKPAD 裝UBUNTU, 又幾好用 唔LAG + 文書機一流
香港IT? 賣衫嗰間?
有冇人用libreoffice 講吓你哋會唔會keep住update定係freeze咗用死一個version算

我用緊libreoffice 6.3.5 懶得updateD template e.g. insert image as anchor etc懶得搞
跟發行版安裝,保持最新
官方版安裝,間唔中睇下有冇更新
日日 pacman -Syu
自推垃圾post
dual boot難裝,nvidia driver差
真係千奇唔好一下yay就算,試過一次PAM更新,因為我本身改過入面啲script唔會同我merge,跟住直接登入唔到
用緊OMV4, 但屎忽痕UPDATE左去5,點知好多plugin無左,VM又改左要用KMV,VNC又傻左,真係唔升好過
有冇人用開kali linux?
linux kernel 5.9 好似有 bug
想升 5.9 要留意下
有冇network 撚可以講解下點樣ufw or iptables 防ddos

個rate limit 唔係好識set 驚太高限制,user 會disconnect ? set 完唔知可以點試到 利申0 knowledge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞