[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
有無用virtual box行vm嘅巴打又有用vpn
想問下你地係咪喺自己physical 機著左vpn
Virtual box個vm就唔洗著vpn
雖然我望到自己vm粒ip都有轉到 但都係有啲擔心
POP OS。個tiling真心幾唔錯。
btw,一齊黎加入vim binding大家庭
vm度問whatsmyip咪得
btw nat network 由 host 做 proxy 經 vpn 好正常
bridged network 就複雜好多 問whatsmyip 最簡單
Ching 你有冇做backup? 用咩方法backup?
我諗住簡簡單單用tar備份 ,點知extract 後無左一大堆野唔見晒啲重要文件
根本你老母唔會知咩叫 os 佢地只係要部電腦做到佢想做既野就得
關聯字其實只係一個 file 裝住一個 table
改果個 table 就得
Timeshift+BorgBackup
試過幫呀爺裝Ubuntu同Chrome OS
根本佢地要做到既野就係好簡單
整定晒佢地會上既網頁、佢地要用既軟件,就搞點
google chrome 支援語音輸入

唔想 google, apple 呢 D 商業巨企獨大,可以幫下 mozilla
https://commonvoice.mozilla.org/zh-HK
firefox 都支援語音輸入,可以更方便唔同平台
想出部 linux notebook
有冇推介

定要買部 window 返嚟自己裝
蝕一叉嘢俾 MS
xps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞