[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
linux package manager 同terminal方便好多
係win裝野總係覺得唔太就手
chocolaty
pkg
呢 D 人既邏輯係,佢要用既冇 linux 版 = linux 冇軟件用
有 linux 版既軟件佢地唔需要用 = linux 上既軟件冇用

廢老邏輯
5,6年前都有篇文章講測試太空站電腦,行 windows 98 定 xp 但發現都太食資源,一律改用 linux
多謝🙏🙏🙏
就係幫唔到手嘅都係辣殺......
推推先
有冇邊啲又靚又安全嘅OS...garuda Linux 同MX Linux 睇住啲動畫好靚
manjaro
archbuntu
Cinnamon 個screensaver bug fix 幾時先推到俾其他distro
打個ê字會炒lock screen 自動登入真係好on9
點解要咁做
用gnome版真係似
gnome 得一個樣
manjaro真心覺得比garuda穩定好多(garudadown嘢就冧一陣先...)
garuda唯一特點係focus on gaming
如果你唔係遊戲迷真係唔好用佢
佢dafault loaded programs太多有啲食ram
佢own repo用黎down野又唔方便
除此之外用其他distro一樣整得出佢個theme所以並唔係佢特點

mx linux就...我咁耐以黎都未試過成功安裝試唔到
佢個installer好有問題
睇demo都冇咩好犀利嘅野
distrowatch個ranking係呃人btw
識裝一定裝gentoo
linux => gentoo
unix => openbsd
mx linux個installer...我真係粗口都爆埋,完全搵唔到個grub真係唔知點玩好
如果咁講garuda linux 同 pop os嘅目的其實差唔多?
可以咁講
不過garuda有assistant app裝emulator會比較方便囉
幾實個zen kernel個目的係為咗乜...
冇呀純粹覺得方便先用(認真新手想試啲beginner distro 先)
low latency 打機有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞