[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(6)(大結局+外傳)

1001 回覆
329 Like 5 Dislike
歡迎你啊小時代巴
正皮在心中
咁大件事 睇下大家有冇咁出力推先啦
會唔會外傳都未出到就爆
歡迎追擊手巴
奇點巴 多謝你嚟到最後一個po
今日個負皮嚟得好快
不過唔緊要 因為大家嚟得仲快
十點半前有文 辛苦大家再等一等
希望過到100正皮 咁就可以一更出哂(我知我貪心)
留名!
紅燒腩仔絲歡迎歡迎
歡迎ozoo巴
新post lm
歡迎嚟到新po啊人類巴
聽晚大結局?
個故依家幾多字?
超過二十萬啦
所以出完會抖下先 好似跑完全馬咁
廿萬字
黑犬巴好勁,而且寫得好好睇
多謝支持
準備出文, 應該會分兩更, 不過都會今晚內出
(八十二)續
我深呼吸了一口氣,用作紓緩過份躍動的心跳。

「親愛嘅胡皓晴小姐,今日將會係我哋嘅大日子。」

我刻意地用響亮的聲音讀出,攝影師反應不大,反而是吸引了其他本來在忙碌中的人都望了過來。

「因為今日既係你嘅結婚日,同時,亦都係我嘅失戀日。」

我說出了這句,刻意再偷看了攝影師一眼,確定他並無異樣之後,我心中肯定,他並未有讀過卷軸中的內容。

既然如此,那就完全地正中我的下懷了。

「我失戀,係因為我即將要失去一個鍾意咗足足十一年嘅女仔,亦都即係你。

可能你一直以來都會估到少少我對你有好感,但我相信你唔會知道嘅係,其實喺我哋未曾對話之前,我已經鍾意咗你。

而你,只係用一個笑容,就俘虜咗我十一年,聽落都幾著數啊可?」

我一邊說著,一邊留意到新娘房和攝影師也沒有太大的反應,反而一些認識阿晴許久的人,包括蕭揚和九公似乎都察覺到我所念的內容有點不妥,所以愈多愈人都停下了手上工作,暗暗地留意著我所讀出的內容。

「我相信你唔知道嘅嘢仲有好多,因為我從來都無對你講過。

同樣地,我估我自己亦都錯過咗好多你嘅心意,因為你亦無同我講過。

呢十一年嚟,我哋就係咁,你追我躲,又或者一齊將心意收收埋埋,結果去到今時今日,大家從來都無機會聽到對方最心底嘅心意。

我諗起,當你正式拍拖嘅一刻,我曾經好嬲,好嬲你點解要背叛我哋之間嘅感情。

雖然我哋一直以來咩都無確認過,但我以為我哋嘅關係係大家都心照不宣嘅,我亦都以為大家總有一日會開口向對方表白,然後幸福咁一齊。

所以當你拍拖嘅時候,我真係有一種被背叛嘅感覺。

但到最近我諗明白咗,原來我哋嘅關係之間無背叛者,因為我哋兩個所背叛嘅,係自己嘅感受,自己嘅幸福。」

以我此時的聲量,我相信新娘房中的阿晴一定能夠聽清楚我的一字一句。

可是裡面尚未有什麼反應,我便視為她仍然在聆聽,所以我就繼續說下去了。

「我哋一直以來,其實都無去坦白咁面對過自己嘅幸福同感受。

我明知自己最需要嘅係你,所有曾經有過嘅幸福嘅時刻都有你,甚至我嘅青春都充滿你,但偏偏我就將你推向俾其他人,仲同自己講『只要你幸福,我就可以幸福』。

然後我發現,我唔敢坦白去面對自己心意嘅原因,就係因為我怕,我怕自己俾唔到幸福你。

要承擔一個人嘅幸福並唔容易,更何況係一個我一世人最重視嘅人。

所以,我真係怕,我怕我呢一個咁普通,咁幼稚去追求緊夢想嘅人,俾唔到最好嘅幸福你,所以我先期望由其他人去俾幸福你。

但係,當我當我失去咗你之後,我發現原來比起好多遙不可及嘅夢想,其實我一直以嚟最重視嘅,係近在身邊嘅你。

雖然呢個領悟嚟得好遲,但我好清楚自己,好想好想,親自成為俾幸福你嘅人。

因為,我先係嗰一個識得安慰你、氹你、解開到你啲字謎嘅人。

因為,我先係嗰一個會還你清白、幫你趕走瘋狂追求者、而且衷心想你幸福嘅人。

因為,我係嗰一個會因為你一個笑容而鍾意你十一年嘅人。

因為,我相信自己需要有你,我先可以幸福。
當然,我知道,唔敢相信自己可以為對方帶嚟幸福嘅人,唔止我一個。

因為你都係。

但係,胡皓晴,我想話你聽,即使你咩都唔做,你都可以令我幸福。

有你嘅回憶,就係幸福。

有你嘅時刻,都係幸福。

我知,可能你會介意你嘅家庭背景,但我想講,即使我唔算有錢,但我可以陪你去探你媽媽,去關心佢,愛佢。

比起物質,我相信佢更希望填滿佢嘅係嚟自你嘅關心同愛。

而我,好願意同你一齊去面對所有你有嘅壓力同擔心,因為,只要同你一齊,我就可以幸福。

而你,永遠都無可能成為我夢想嘅阻礙。

因為,你就係我嘅夢想。

呢十一年嚟,我哋都各自收埋對對方嘅心意,將擔心、問題、困難、矛盾俾哂自己一個面對。

所以我自己好難過,而你自己堅持得好辛苦。

既然我哋各自都想對方幸福,既然各自都堅持得咁辛苦,點解就唔好好哋信任對方可以分擔自己嘅重擔呢?

好多嘢,一個人面對嘅時候總係覺得好難,但係一齊面對,一齊解決嘅時候,可能就會輕鬆好多。

所以,即使我有夢想,我會想有你同我一齊去追。

即使你有家庭嘅背景同擔心,我都會同你一齊去分擔。

無錯,係一齊。

十一年啦,我哋從相遇、認識、成為好朋友、直到見證你拍拖,到今日結婚,喺入面我哋有快樂,亦都有遺憾。

而嚟到今日,我相信,又係一個為呢一個階段落一個定義嘅時候。

到底跟住落嚟我哋會幸福定係會遺憾呢?

我都唔知,因為未來,依然係喺我哋嘅手入面。

咁即係話,幸福抑或遺憾,決定權仍然喺我哋度。

阿晴,我知道喺今日呢個時候講呢啲嘢好唔合適。

但係,我覺得今日嘅我哋都要成長啦,係時候要去面對真實嘅自己。

不如咁啊,俾一個機會我哋自己,去面對自己嘅感情,去相信自己可以成為對方嘅幸福啊,好嗎?

當然,我知道,今日係你嘅結婚日子。

我只係唔想你違背自己嘅意願去步入人生一個重要嘅階段。

所以,我想俾你明白埋我一直以來嘅諗法。

若然,你相信你將會幸福嘅話,我會衷心嘅祝福你。

但係,如果你仲有一點猶豫嘅話,我想你再俾自己諗清楚。

阿晴,無論如何,我只係想你知道,你係一個值得被愛嘅人。

你嘅善良,你嘅遷就,你對身邊人嘅關心,每一樣嘢,我哋都好珍惜。

無講論你嘅背景同成長係點,都唔可以抹殺呢一點。

而到最後,我有四句說話想同你講。

呢四句說話,我一直以嚟都無講,但今日既然決定要坦白咁面對自己,我決定講埋。

阿晴,好多謝你一直以嚟嘅照顧、陪伴同埋愛護,而且我相信,你暗地裡亦都為我考慮咗好多嘢。

阿晴,好多謝你出現喺我嘅人生入面,可以遇上你,我已經覺得係一種幸福。

阿晴,好多謝你成為咗我鍾意嘅人咁耐,即使你唔知,但我覺得鍾意你嘅嗰一個我,總係會特別有衝勁,特別想為你而更加努力。

阿晴,我愛你,希望我哋一齊都可以擁有真正嘅幸福。」

當我把所有說話都說完的一刻,整個場地的人都靜得鴉雀無聲。

或許是因為我的說話內容太震撼,或是大家都在靜觀著接下來的變化,所以在場的所有人都默不作聲。

就在這時候,新娘房的門微微打開,門縫中看見了一對正要踏出來的紅鞋。

我緊張地後退了一步。

全場的人看見了,也不約而同地倒抽了一口涼氣。
十二點前出埋呢一篇嘅最後部分
Owen好慘
點知原來著紅鞋踏出黎嘅係 Owen!

https://youtu.be/Ma6LC8i6ajQ
我唔否定嘅
要加頂綠帽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞