[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(6)(大結局+外傳)

1001 回覆
329 Like 5 Dislike
倒數3小時
以下呢篇係感謝千字文
因為怕出埋大結局之後無人再入呢個post
所以提早出定先

好記得個半月前
嗰時嘅自己好緊張咁通知幾位朋友
我要出po啦 幫我推下 我真係怕完全無人睇
而嗰一刻我都諗
就算到最後只有一個人睇 都一定要寫完呢個故事

因為我真係好鍾意寫故事
而人生偏偏一個故事都未完成過
所以我好想 俾呢個故事成為我第一次嘅成功

而嚟到今日 呢個故事意外地帶俾我好多意外嘅得著
我有咗一班每日會上嚟同我吹下水仲想谷到我爆肝嘅讀者巴絲
我得到Penana上面一啲讀者用打賞去話我知原來我嘅字都值錢
我仲成功完成到第一個故事 擁有第一對主角

好多謝好多巴絲一直俾信心我
等我從第一個po新手成日好擔心
到而家無咁在意負皮 反而想一心寫好故事
所以對於每個俾過正皮, 留過名, 俾過意見嘅巴絲,
我再次衷心多謝大家

對於所有講過話會買我本書嘅人
多謝你地 呢句說話對我嚟講好重要
因為我真係一個想認真寫故事嘅人
亦都係想寫到出書嘅人
所以你嘅呢一句嘅支持 對我嚟講係最大支持

最後 今晚就係結局啦 軒晴故事亦都告一段落
對好多人嚟講 未必係最好
但對我嚟講 我已經用呢個故事講到哂我想講嘅嘢
所以
我好滿意 亦好滿足

多謝每一個鍾意呢個故事嘅人
下一個故事已經準備緊
風格同內容可以話係完全唔同
即使個故睇落好似唔太吸引你
好希望下一個故事當你見到係我寫嘅時候
至少會望一眼再決定追唔追
希望 下一個故再見到呢個Po入面嘅你

衷心多謝大家
希望大家鍾意今晚嘅最後結局
我愛大家
未夠千字啊,再寫多啲
再寫驚大家唔睇
多謝福斯巴
等你下個故出呀
寫再多都睇
最終番外篇(三)
「可以自由為穿越者開眼同埋用假原因解釋,又可以調配見習天使出現時間咁巧合嘅人,就只有我上司。」天使笑著把答案說出。

「所以你係話我成功救到阿晴,係因為上帝幫我?」我驚訝地說。

「啱咗一半。」天使伸出手指搖了搖,「天堂批准阿晴將穿越機會換俾你嘅第二個原因,係因為我上司想見證一下,人喺面對遺憾之後,將會有咩嘅反應。」

聽了這個答案,我一時間因為過於驚訝而回應不了。

「所以我上司除咗批准阿晴將穿越時空嘅機會俾你之外,亦刻意安排香姨、撒拉斐爾、仲有見習天使基斯拿嘅出現,目的係想佢哋可以令你無意中發現我同阿晴嘅安排,然後俾你喺完全知道真相之後,決定到底會繼續選擇跟隨阿晴心意咁揀放棄記憶重新開始,定係搵出另一個有可能嘅未來。而結果,你確實成功喺背負遺憾之下,為自己打開翻希望嘅大門。」天使加許的對著我笑說。

這時候,我心裡既是慶幸自己作對了決定,同時也不禁笑著埋怨道:「其實你上司唔係咩都知嘅咩,咁洗咩搵我嚟試呢。」

天使漫不在意地笑舉起一根手指說:「所謂人有自由意志,所以先有Doctor Strange所講嘅無限可能性,我上司的確知道所有可能性嘅發展,但最後邊一個結果會出現,其實都全在你嘅決定之中。」

聽完天使的話後,我既是明白了整場穿越的底蘊,但同時也像明白了甚麼。

即使確實有命運、有滿天神佛,可是自己的路,還是握在自己的手上。

就像我跟阿晴的關係,若不是當天選擇了放手一搏,即使箇中有巧妙的安排,美滿的結局也決不會臨到我身上。

所以,其實要期待美好的命運或是上天保估之前,其實更值得先讓自己準備好迎難以上,為自己的前途負起責任的決心。

「點啊,咩都明哂啦?」天使饒有趣味地看著我,似乎等著我繼續發問。

既然他擺出這副資態,我也不跟他客氣地發問了:「咁你之前話過要完成哂成個穿越旅程呢件事呢?點解到而家我仲未洗穿越翻去第一個同阿晴相識嘅載點到嘅?」

天使滿意地點點頭,應該是代表我問對了問題,然後說:「你上次昏迷一年加輕微失憶,係因為你強行穿越到一個重複載點嘅結果。當然你亦估得啱,因為載點同你曾經走過嘅兩次歷史只有少許相同,所以後果算係輕微。但其實亦因為呢次強行嘅穿越,令你嘅體質出現咗變異,簡單嚟講,就係你永遠無可能再穿越,亦都所以你嘅穿越之旅需要強行終止。」

天使的解釋非常合理,這就解釋了這一年來我相安無事的原因。

「當然呢件事有好有壞,好嘅,就係因為你被迫強行終止穿越之旅,所以未能夠令穿越嘅過程完成,亦因為咁,穿越嘅記憶將會繼續留係你個腦度,唔會消失;但唔好嘅係,因為你永遠失去穿越嘅權利,所以即使你意外死亡,你都無機會享受穿越回味過去嘅機會啦。」
天使的補充不但完全解答了我內心的疑問,也同時讓我感恩這趟美好的旅程可以永遠留在腦中。

至於意外死後不能穿越的問題,嗯,唯有以後走路時小心留意一點吧。

「好啦,我見你心入面都無咩問題啦,咁我要走去做嘢啦。」天使站了起來,伸展一下。

「係喎,你又話而家無做天使啦,咁你仲要做咩啊?」我好奇地問。

「我上司話我咁鍾意管埋啲情情塔塔嘢,所以要我穿越古今中外,撮合一萬對情侶幸福美滿咁白頭到老,我就可以變翻做天使喎。所以而家我又要周圍去幫人拉紅線啦。」天使無奈地笑說。

「聽落都幾有意義啊,幾啱你做啊。」我笑著說。

「比起陪死人穿越,我都鍾意而家做嘅嘢多啲。」天使點了點頭,然後說:「而我可以做呢份新工,全靠有阿晴同你俾到呢個經歷我,所以其實今次我出現,最主要嘅目的,係想送份嚟自天堂嘅禮物俾你哋。」

「禮物?」我驚訝地說,同時心裡快速地運轉著,到底天堂有甚麼禮物呢?

難道是金莎朱古力?

只見天使走到熟睡中的阿晴身邊,輕輕用手按在她的頭上,然後閉上了眼。

不到片刻,天使重新張開了眼,走到我的身邊,把背上的雙翼展開,竟似是準備要離去。

「份禮物呢?」我疑惑地問。

「送咗啦。」天使笑了笑說:「啱啱我已經將阿晴舊歷史同新歷史嘅回憶送翻哂俾佢,就當係俾你哋嘅小小禮物啦。始終我都相信,即使回憶帶有遺憾,但只要善用,遺憾亦可以成為映襯美好將來嘅綠葉。」

就在天使說話的時候,我感到肩膀上有一陣涼意。

我小心地轉頭過去,只見仍在熟睡中的阿晴竟然從眼角中流出了一行淚水。

也許此刻在睡夢中的她,正重溫著那些她遺忘卻實際經過過的畫面。

由死亡,到一心讓我得到幸福的佈局設計,再到最後重生的結果。

我猜不到阿晴正在腦海中經歷的是哪一幕的回憶。

因為每一幕,我都覺得值得感動落淚。

我看著天使,而天使則意味深遠地笑著看我。

「你要記得,以後你都無機會穿越㗎啦,所以,唔好再俾機會自己遺憾啦。即使有,都記得要儘快彌補啊!」天使雙翼拍動,準備離去。

「知道。」我滿懷感激地向天使點頭,突然又想起了一事,問道:「係喎,每個天使都有名,我一直未知你叫咩名添!」

「我叫丘比特。」天使留下了最後的一個笑容,然後就振翔飛翔而去了。

聽著天使的名字,我突然又明白多了為何他一直在意我與阿晴的關係。

也許,愛神丘比特不是天生的命運而令他成為愛神,而是他選擇了讓愛情成為他命運的主題。

就在我還在目送著天使遠去的背影時,旁邊的阿晴傳來了一聲呵欠聲。

「醒啦?」我看見她眼角還有殘留的淚光,不禁笑著替她擦淚。

「我啱啱發咗一個好真嘅夢啊,好似真實發生過,但又好似一個夢。」阿晴半醒半呆地對我說。

「關於咩㗎?」我笑著問她。

「有死神、天使、仲有我死咗,然後你又穿越時空救翻我喎。」阿晴將夢境娓娓道來。

「如果我話,你講嘅都係真係發生過嘅呢?」我仍然笑著說。

「嗯.....雖然好難相信,但唔知點解,連我自己都覺得自己好似經歷過呢啲事咁,但係......邊有可能呢?」阿晴疑惑地搔著頭,一臉不解。

「唔發夢,又邊可能夢想成真呢?」我笑著說,「世上有好多嘢都係估唔到嘅。」

「咪住先,你咁講,唔通個夢係真嘅?你真係穿越過時空救我?我真係死過?」阿晴驚訝地說。

「我最近將我哋嘅故事寫咗做一個劇本,不如你聽下,睇下你有冇印象?」我輕輕用手抱住了阿晴,讓她更靠近我一點。

阿晴「嗯」的一聲表示同意,聽話地挨近了一點。

在說故事之前,我沒有放過她靠近的好時機,輕輕在她唇上香了一口。

阿晴輕笑著拍了我一記,卻沒有讓柔軟的唇離開。

「好啦,再錫就講唔到故事啦。」我在長吻中含糊不清地說著。

「明明係你錫人先嘅。」阿晴在我唇上輕輕咬了一口,這才鬆開口來。

於是,我開始說起了我們的故事。

一個從觀塘碼頭而起的故事。

一個因為表白而跳海,因為死亡而令愛情重生的故事。

這是一個美麗的故事,至少阿晴一邊聽,一邊不住地笑住落淚。

而這個故事的唯一缺憾,就是還未有一個結局。

因為結局,還在我與阿晴的手中。

未來,將由我們合力選擇出無數可能中的美滿結局。

全文完

好撚好睇
多謝時間巴
都係愛情故 不過應該會寫實一啲
同埋唔似今次嘅長篇式
都係長篇 但感覺似單元
想寫一啲寫實嘅故事
多謝金色的戰士巴
多謝支持
等蕭揚篇
好好睇,好感動
天使個名完全冇諗過會係咁,同佢一開始個形象差太遠
小休一日後推出
應該聽日會去ig同呢度賣下廣告
最後俾大家嘅小驚喜
唔知有冇人都諗過點解呢個天使一直都冇名?
今日呢篇睇到一半有諗過,諗住如果冇講就問樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞