[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(6)(大結局+外傳)

1001 回覆
329 Like 5 Dislike
今晚十一點前有文
加更咪即係將三日文變兩日
係啊 亦都早啲有蕭揚外傳
手動正皮+1
最終番外篇(二)
這時候,我看到我們身後有人朝九公招手,我認得這人就是九公的親父。

九公馬上收起了習慣對著我們的嬉笑臉,然後低聲說:「我要去應酬下啲親友先,今晚after party再同你哋慢慢慶祝!」

蕭揚和我一同點頭說:「今晚見!」

之後,九公就拉著還在擦乾眼淚的Aiko走向親友們了。

看著九公的背影,突然讓我想起了當年在聖誕舞會中拿著「同花順」到處邀請舞伴的他。

相信就算是當年的他也難以猜想得到,最後在他身邊的人會是Aiko。

所以,未來,其實總是會超出想像之中的。

九公與Aiko忙著與親友打交道,而蕭揚、我和阿晴三人見時間尚早,便決定在這東歐小鎮中走走。

不知蕭揚確實享受一人時光,還是識趣地想讓我與阿晴在這浪漫小鎮中享受二人世界,他提出想去小鎮的民居附近走走看看,而位置剛好與我和阿晴想去的國王湖相反,所以我們就在路上分道揚鑣了。

12月的哈爾施塔特特別冷,我和阿晴雖然身披厚衣,但仍是不住微微發抖。

雖則如此,難得今天的哈爾施塔特出現了藍天白雲,所以我和阿晴還是堅持到戶外景點「國王湖」一看,感受一下東歐湖泊的悠閑風情。

「嘩,如果可以日日望住呢個湖就好啦!」阿晴坐在專門為遊客而設的長木椅上,飽覽著眼前的湖光山色。

「望得多你就唔覺得出奇㗎啦!」我看著眼前景色,心裡卻是想著這地方頗適合寫在新電影的場景中。

是的,近半年我在蕭揚的幫助下,成為了兼職的編劇,算是又在夢想路上踏前了一步。

「乜你咁㗎!咁你對得我多係咪會悶啊?」阿晴裝作生氣,重重的用頭撞在我的肩頭,然後順道挨在我的身旁。

「點會呢?」我口中敷衍地回答著,但其實心中所想的卻是自己連走過同一樣的歷史兩次也未覺悶,試問又怎會覺得陪伴阿晴走進未知的未來沉悶呢?

當然這答案並不能說出口,因為即使說了,阿晴也不會明白。

說真的,自從我醒過來的這一年,我和阿晴正式開始戀愛的關係。

這期待已久的關係,來到了正式開始的時候,原來比想像中更現實。

世界沒有因為曾經穿越的經歷變得特別美好,在維繫關係的路上,我們還是如常人一樣需要腳踏實地。

我們會因為晚餐吃什麼而吵架,會因為工作太忙而不想見對方。

這樣的生活,雖然現實,但仍然幸福。

因為,這就是有著我和阿晴在一起的生活。

我和阿晴靜靜地看著眼前一行飛鳥掠過湖泊,又或是雲層緩緩地輕撫著湖邊的高山,這一幕幕來自自然的美景,確實是香港難得一見。

看著看著,我感到肩頭上承擔的力度更沉重了,我知道這是代表阿晴入睡了。

正當我想為她拉上羽絨的拉鍊好讓她溫暖地安睡時,耳邊突然聽到了一句熟悉而久違了的句子。

「愚蠢嘅人類!」

我一聽,馬上朝聲音方向轉頭過去,然後發現身邊不知何時多坐著了一人。

一個一身白衣,看上去甚為斯文有禮的人。

「天使!」還好我記得阿晴仍在熟睡,所以我才沒有大叫出來。

「好耐無見。」天使敦厚一笑,語氣溫柔,我倒是有點懷念他裝成死神時候的傲慢樣子和難聽的太監聲線。

「點解你會喺度嘅?呢段時間你去咗邊啊?」我關心地問道。

「天堂嘅事好忙啊,我只係咁啱得閒經過呢度,見你又喺度,所以咪嚟同你say個hi囉。」天使微笑著說。

「好忙?今年又多人意外死咩?」我好奇地問。

「意外死亡其實成日都有,不過都唔關我事啦,因為我唔再係天使啦。」天使笑著搖頭。

「吓?點解嘅?」我一時驚訝的合不上嘴。

「你仲記唔記得我同你交代阿晴最初提出由你穿越嘅建議嗰時,其中一個我嘅擔心就係天堂唔批準?」天使問我。

「記得!最尾唔係因為阿晴願意用自己穿越嘅機會嚟交換,所以天堂就批准咗啦咩?」我回想著天使曾說過的話。

「其實事情邊有咁簡單啊,如果交換就可以俾到你穿越,咁天堂一定大亂啦。」天使苦笑一下,「當時天堂願意接受,其實仲有兩個更重要嘅原因。第一個,就係我應承咗我上司,即係你哋稱為神或者上帝,我會以天使嘅職位嚟做擔保。只要你完成穿越,無論結果如何,我都願意放棄天使嘅身份,改去任何一個天堂嘅部門工作。」

「天使嘅身份......好難得㗎?」我試探地問。

「要成為天使,要喺天堂累積二百年嘅善舉,加上一萬個靈魂聯名推薦。」天使淡淡地說道,但我聽來卻明白當天天使為了協助我與阿晴竟然有著如此大犧牲,心裡充滿著說不出的感動。

「但你啱啱話有兩個原因㗎,咁另一個呢?」為了改變一下氣氛,我追問下去。

「呢樣嘢我當時無特別同你講,不過一直睇住你穿越嘅阿晴就知道少少。」天使再次重現微笑地說:「本身我同阿晴設計嘅故事已經令你信到十足十,應該可以天衣無縫咁令你跟住我哋嘅設計走,但到最後就俾你發現咗我哋嘅大話,你知唔知點解會咁?」

「我之所以發現你呃我,係因為我發現死神唔可以令人穿越,亦發現穿越係因為意外死亡所以我無理由穿越到......所以嚴格嚟講,我會發現,就係因為遇到其他穿越者同天使囉!」我回想後答道。

「無錯,喺你穿越嘅時候,呢點我同阿晴都覺得好奇怪,因為正常嘅穿越者係唔會發現到其他穿越者嘅,所以我一直都喺度諗,到底係邊個令到香姨『開眼』呢?又係邊個俾嗰個新嘅見習天使遇到你呢?而我諗咗好耐終於諗到,答案就只有一個。」天使的雙眼光芒一閃。
收到心意
新讀者lm
估唔到啱啱lm就要說再見了
一直都好驚係sad end
一路睇都好覺得可惜
好在最終都能喺埋一齊
停呢啲位
係神
好開心嚟到結局都仲有新讀者
多謝你lm話我知
希望你享受埋聽日最後大結局
其實有啲好奇安喬之後點 會唔會考慮出少少番外講番
結局後樓主都仲要係高潮位停
安喬其實好正常就係死咗
同一般意外死亡嘅人一樣
經歷完一次 都係會死
個人風格
放心 聽日無得再用呢招
好慘 好工具人feel 感覺到呢個角色一出來就係為左幫主角 幫完就直接死左
唔知今日有冇機會
新讀者2日追到Live 好多謝樓豬寫咗個故

好彩最後係happy end 好多時我地想故事中嘅阿軒同阿晴有個happy end 嚟逃避我地生活中種種嘅失望

呢個故比咗我好多反思 作為一個初戀過咗就嚟4年都仲未放得低嘅人嚟講 放唔低嘅理由中遺憾佔咗一大part 好妒忌阿軒可以修正一個又一個嘅遺憾 最後抱得阿晴歸 不過就算有咁嘅機會 我都 guarantee 唔到我有咁嘅勇氣去冒險

阿晴最後想阿軒唔再記得自己嘅存在 其實我好想可以做返A0 起碼唔使好似而家咁唔上唔落 混混沌沌咁過日子

不過人類真係一個好犯賤嘅生物 所有野都係要失去咗先至識得珍惜

Sorry 樓豬我好似講多咗 睇咗成日啲感慨爆曬出嚟

Btw 支持樓豬 皮已正 出書一定買
其實係
但對佢嚟講 一小段嘅經歷係有成長嘅
比起原本無疾而終地死其實都好咗
你又啱喎
Ching你個名
又有新讀者 好感動啊
多謝你支持 同埋好開心呢個故事俾到共鳴你
仲要多謝你分享
其實每個人都有經歷 最緊要係 希望你俾到自己有更多新經歷

最後多謝你支持啊!
我記住㗎 如果有機會出書一定提你
Sad end 嘅話 可能考慮下讓個名比阿軒
樓豬有無咩大計可以令自己有更多新經歷

唔通真係要整個意外揾天使幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞