歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(34)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

裝住cleaner既杯仔
紙巾
抹槍嘴既筆

確保唔塞槍

同埋開油既碟仔 樽仔咁

Av油 唔好 谷槍溝油 即起泡 噴幾下 就隨時塞
咁洗槍谷唔谷得
係咪好似油性咁落cleaner谷槍噴番出黎就得
九尾正常價係幾錢?

有冇巴打見過呢支野
行過幾間都冇
最好倒d cleaner 落杯,搵技筆了了佢,倒走,重複兩三次
隻杯乾淨先加cleaner 射番剩低嗰啲出黎
如果係變咗身之後我都會有興趣
少女身材版冇咩興趣
True e巴 講得岩

水性係煩d
不過 噴起上黎 求其帶個出街口罩 都夠做
買左隻MICRO SET黎用,好好用,正過藍綠蓋多多聲

不過隻野真係好撚柒臭
新post留名
Finisher’a 隻光油聲稱3-5層等3日就ok
即管等夠一個禮拜睇吓係咪咁堅揪

請問各位清,綠色同藍色有咩分別?,藍色高密度係唔係代表難乾啲,難磨啲,硬啲,脆啲? thx
綠色無記錯好似快乾D
就係如字面解釋一樣....綠色就係快啲硬...
高密度版就真係單純高密度...同一份量會重啲咁
有啲模型配重平衡上有時要重啲有時要輕啲, 例如飛機機頭/機尾
有冇難磨咗,硬啲/脆啲就我覺得冇乜分別, 睇你打磨工具多
Epoxy putty就冇乾唔乾喱樣嘢嘅, 我諗你想講硬啲快定慢下嘛?
喱樣係睇本身Epoxy嘅formula同hardener嘅比例
有樣嘢要想特別講下就係唔係hardener落得多啲就會快啲硬
以我所知係錯嘅, 事實上會慢咗所以, 盡量落返1:1就得
藍色同一份量同比例之下就當然硬得慢過綠色
綠色你搓勻之後可能大概只有半個鐘左右時間製作, 半個鐘之後佢就開始有啲韌, 開始難處理
大概3, 4個鐘就硬晒, 藍色嗰隻可能3, 4個鐘你磨佢都會一粒粒咁甩
父親節開工,趁個仔訓覺每日砌少少,終於完成。

以前都係砌完貼埋附送貼紙就算,今次係第一次滲線/補少少色/做後樓梯戰士噴消光,因為沙煞比實在太型啦。

多謝好幾位巴打響過程解答咗我嘅問題。

下一隻係RG nu高。再進化噴油上色果啲應該唔會㗎啦,始終時間問題、土地問題,同埋唔想小朋友吸到咁多化學嘢。都係素組見啦,可能會試下玩果啲蝕刻片?

以下圖片手機隨影,小心傷眼呀

噴消光果陣交學費白化咗,臨尾香真係幾崩潰,用咗3晚又捽又磨又抹又噴亮光,希望下次唔會
感謝師兄
慢慢做係最開心
癡膠紙癡死你
D仔支架好怪

唔怪得你個名咁熟口面 原來有玩ht
去噴場

第一次玩彩光貼,手肘後面2邊都唔知點界好,又幼,張野又易走位
響大林買嘅現成貨
可能係我擺得唔好睇
去噴場

都係一個選擇,不過出街大半日要申請permit
巴打有冇交通比較方便嘅地點推介? 噴場會唔會有人交流甚至教學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞