歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(34)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
因為金屬油內含金屬微粒
0.2 口徑較細 易塞槍
明白,多謝把打教路

咁我買多把0.3來用
同埋如果成隻模型都靠0.2噴你會好累
咁如果買0.3筆有咩推薦新手用?問咗建議再預畢直揀
掉返轉,你應該預咗筆直再叫人推介

咁最好500-2000左右,越平越好
咁鬆動既PS289係唔差既選擇
有咁既畢直就289啦,無得輸
Infinity唔係可以換頭既咩?換0.4咪噴得灰同金屬色
貪佢一枝換頭不如買兩枝,加個快接方便好多
我係素組新手,無耐之前先同白化惡戰3日3夜,請教咗呢度D巴打同上網搵料,用咗以下方法:

1) 用99%酒精抹(不是75%),然後立刻極速用紙巾抹走D酒精。無限loop。紙巾抹果下要快,因為酒精乾咗,消光油會變粉狀痴住舊件,雖然D粉可以再次落酒精溶咗佢再抹。所以同樣道理,落酒精位嘅邊緣,你會見到留低白色粉。因此,有時我會成舊件浸落99%酒精度洗。不過咁樣,D滲線、補色同埋水貼會被破壞。要重做。

2) 打磨。我係600 >1000 > 2000 咁逐D去磨走D白化消光,不過如果係大面積你會好柒攰。

3) 薄噴光油。如果白化係薄嘅一層,可以試噴光油對衝,白化會近乎消失,但光澤就會同其他位置不一。即使你後來再補消光。

我見你隻nu 係咪有上色? 咁就唔知以上方法你用唔同得著。
想問呢隻金屬藍係乜油疊乜油?
Thanks.
珍珠色加埋d 水口真係好有metal build既感覺
續件剪 真係精神錯亂

原諒我d水口

D色幾靚咪幾好
我係 黑底 +魔力藍 +寶石透明藍
常態

E家先砌左三成
又未砌背包 又未痴水貼 又未上coating
唉屌
d角應該磨到有咁尖得咁尖
用支入門neo 0.35噴陰係咪玩自己
新手平噴過10隻8隻HG/RG, 效果自己都滿意, 而家想試試新野
但又唔想洗多舊錢去入支0.2筆
投票

純黑

午夜藍?
第一張圖右邊咩油嚟?
分唔到 睇落似 純黑 同 灰
(純黑正D)

可唔可以教下

點樣 平件都咁令身?
(圓滑件 唔計)
我都係玩用NEO

你都開始玩熟 10隻8隻 其實 你噴果陣 知你
[要定唔要] 加添
只不過係出面周街都買到既mr color 71 midnight blue.
黑色灰->midnight blue-> mr color GX100
今日有PB訂

要搶 多3 重炮改 雙龍改

BTW 沙漠裝備/沙漠披風 你地認邊部正?

死神改 好似太舊 係咪應該訂部死神裝備版?

(原諒D高達名 鳩改)
你要絕對令,濕磨到600/800,上灰,濕磨1000(唔洗搏命磨),視乎你面色係咩,淺色就補番磨穿左既地方上多次灰,深色就直上兩層, 乾透就用3000濕磨一次,再上多次色,呢個時候應該好令下。
再黎咪上多三四層光油再拋光。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞