歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(34)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
睇得太多人地D神作品 真係砌砌下會有種無力感

分三日前後噴左十浸光油左右, 而家風乾左一星期準備用打磨膏捽捽佢
請問咁樣算唔算橙皮紋?
捽之前仲洗唔洗用沙紙省下佢呢?
都差幾遠下
轉用mecha底灰先
買枝17ml試左先,我係咁唔代表你都係咁
我覺得MECHA快乾D同硬身D
平時隻PRIMER感覺上要幾日先真係乾透, 乾透後其實都不錯
留意MECHA隻BLACK PRIMER 乾左有D似炭, 有點鞋鞋地的
買兩支試試先
鞋難地但噴返主色會唔會滑返
首先要有得買

我用mecha matt vanish 噴完消光,隻kyrios 變埋型都冇花到
模型係自由既
唔算啦,橙紋講真我用噴筆真係未試過出現

罐噴就好易
岩既 學你地講 又唔係去比賽

幾時先可以停工 我想砌野呀

晚晚假組到夜一夜 日日返工都恰著
圖三左邊匙羹咩電鍍油黎?
心口有燈?
今次冇淘,我換左dynames 嗰set
幾日咁耐?係咪上完primer 15~20分鍾就上得色?
你係全隻都用mecha?
想玩耐d 就好好保養隻眼
素組+macha vanish
上色就係,要完全乾要一兩日
有無力感咪等有心情先砌
起碼你係以欣賞嘅態度去睇人哋啲嘢先, 心情一好返就自然有衝勁落手, 到時就會砌得好快
見過唔少人好撚惡劣同口臭
睇幾本模型雜誌(仲要係薄it it嗰啲)就以為自己好撚有眼光
左彈又右彈, 有啲離譜到連自己都未撚砌過模型就得把聲
嗰啲仆街既影響人哋心情, 又唔識分享自己心得
毒瘤就係嗰啲

唔好怪我喱排陰啲陰啲放負, 喱排心情唔係咁好
可能我噴親都係玩平噴 無玩陰影 噴完同素組唔大分別
見到搞咁柒耐同素組差唔多效果 個種無力感 但我個人鍾意乾淨派
不過黎緊呢隻雙頭龍要試下玩少少陰影 睇下自己噴野去到咩位

btw咩事心情唔好呀福巴
模型係自由既
岩既 學你地講 又唔係去比賽

幾時先可以停工 我想砌野呀

晚晚假組到夜一夜 日日返工都恰著
有無力感咪等有心情先砌
起碼你係以欣賞嘅態度去睇人哋啲嘢先, 心情一好返就自然有衝勁落手, 到時就會砌得好快
見過唔少人好撚惡劣同口臭
睇幾本模型雜誌(仲要係薄it it嗰啲)就以為自己好撚有眼光
左彈又右彈, 有啲離譜到連自己都未撚砌過模型就得把聲
嗰啲仆街既影響人哋心情, 又唔識分享自己心得
毒瘤就係嗰啲

唔好怪我喱排陰啲陰啲放負, 喱排心情唔係咁好
可能我噴親都係玩平噴 無玩陰影 噴完同素組唔大分別
見到搞咁柒耐同素組差唔多效果 個種無力感 但我個人鍾意乾淨派
不過黎緊呢隻雙頭龍要試下玩少少陰影 睇下自己噴野去到咩位

btw咩事心情唔好呀福巴

做多d分色咪得
買過幾隻hottoys 同mb 就當正自己玩具大師,拍埋d 19 youtube 片係到扮有料屌鳩bandai 點解黑件上d 白色位上得咁差,聽完真係得啖笑
其實呢個係審美問題。
你的審美觀進化左,但係技術做唔到遮,冇必要唔開心。就好似玩樂器的人唔係人人都要叻到可以上台表演先叫識玩樂器咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞