歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(34)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
間中噴就sparmax算啦
同ps289/ps270好明顯2個級別但係噴得過

有無人知邊到仲有呢隻賣
AV油 玩平噴好D 唔建議你用0.2

同埋 風量 唔好太大 20PSI夠哂 (可能可以更低)

同埋 AV油 噴既距離 唔可以 好似油性 噴咁近

建議 10CM距離或以上 好D (正確距離 就睇自己手勢)

試用gw油手油
終於油到想要的金色
但第一次玩手油筆跡好
噴完光油會係光油個隻反光 唔係金屬個隻
玩掂左平噴 試下用av油噴下陰影先
好撚老實既
唔差太遠
(NEO手感同 群士白金系列 比較)
口徑唔同

0.2同價位 比較 岩田HPBH 同 WAVE HT161 同 PS270比

手感最屈機 一定係岩田 但係價錢都好撚屈機
又輕又順 隨手移動 好似自己隻手咁

WAVE 161同PS270 除左重量 同 設計(樣) 唔同 外
手感差不多

3支我都係PM試過
如果好細粒, 黏貼面係平面, 而且等乾嘅時候唔洗食力, 我諗白膠漿都得嘅...
不過我自己就一直都只係用AA膠/gel, 未試過用白膠漿痴蝕刻
白膠漿我剩係會用嚟痴飛機嘅擋風玻璃
其實搞乜要用到0.2
其他工具嘅話可以睇下我第一次砌船輯相入面啲背景, 多數都係forcep之類
除咗辣雞就應該都有入鏡
https://imgur.com/a/fRlTfaV
嘩我屌
痴線佬福巴 真係好撚勁
可唔可教教我

點樣 用 aa 膠 or aa膠gel 痴上d蝕刻片

用咩工具?
Step係點
原諒我伸手黨 蝕刻片對我e d垃圾新手
係新天地
喱啲唔係常見嘅問題唔洗怕伸手嘅
但如果有嘅話, 最好貼下佢張說明書俾我睇下有咩位要特別留意
因為事實上真係冇咩特別嘢要講,痴嘢嚟嚟去去都係high啲膠水之後拍埋一齊
我諗你意思係點樣摺同埋點樣控制膠水嘅量之類嘅細微技巧下話?
大概估到你想知啲咩, 等我搵下片先
你所講係其一啦

另外 點樣張好撚大個頭既 膠水咀 既 膠水/GEL
移上好細既蝕刻片上面?
主要係E個問題
技術好0.35 0.3都可以上到陰影

我技術差 咪買支0.2 上陰影 高光囉

0.35(我用緊岩田NEO)
隊得太近 D氣壓又太大 隨時積油 拉得太遠 霧化又太大 打唔到陰影

0.2 就可以拉遠D 個霧化又冇咁大
想問下蝕刻片係貼咗先再噴消光
定係噴咗消光再貼?
利申 第一次玩蝕刻片
先講膠水
我係用開液態AA膠溝AA gel兩樣溝埋一齊好似白蓋AV油咁上下質地嘅半液體
點樣high上去就當然唔會用膠水個嘴直接屌過去塊蝕刻到啦
我會用牙纖, 針, 甚至鋼絲(即係軍事模型啲空中線/radio天線嗰隻)
去撩起啲溝完嘅AA膠混合物再點落蝕刻片條接合邊/接點到
可以參考下面喱條片
https://youtu.be/dSNKh3rFTSA?t=292
第二講下點摺
坊間已經有好多蝕刻片折疊工具, 例如喱隻就最常見啦

但我自己就鍾意用鬚夾嘅

如果塊嘢好闊就應該會畫好條坑俾你折, 咁樣如果施力得當就鬚夾都唔會整曲
講下圓形/curve點樣折
第一個方法就可以好似喱個捷克高手咁, 就咁用兩支Forcep扭佢老味
https://youtu.be/HO9hika-hoo?t=418
第二種方法就係放平塊蝕刻, 之後用圓柱形嘅嘢例如你支筆刀個筆杆, 轆佢幾下, 就會慢慢撓起形成一個curve
要注意嘅係蝕刻片要靚一定係落愈少膠水愈好
一般嚟講, 頭尾中間三細點AA膠就會痴得實
上色方面, 如果怕蝕刻片好易甩色, 建議喺加工之前用水沖乾淨之後上一層Metal primer
https://youtu.be/5YPOWCy8E5M?t=364
條片另一個重點係如果係膠同蝕刻片嘅接著面夠大, 可以唔用AA膠, 直接用返模型接著劑滲入去痴,咁就唔怕會有AA膠漬

呢set扭蛋真係好好玩
兩樣都得, 睇你舊蝕刻片係易唔易痴同你痴咗上去會唔會產生上色問題
如果事後好易痴, 又會痴完之後搞到中間好難噴嘅, 例如部份軍艦嘅船邊欄杆
我就會噴完先痴
相反就痴完先噴
唔該晒你
喂屌
我上年同朋友討論點解高達唔興出蝕刻片嘅呢
而家就開始有

屌你老鼠永遠埋尾先有甩漏
激死我
應該慶幸唔係啲咩大問題
拎起支2mm鑽針同一條2mm銅管
15分鐘後又一條好漢
THX 福巴
咁我睇黎爭個 摺蝕刻片既座仔

自從買左個 抽油箱 模型既興趣 返哂黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞