屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
樓主有無用綠表抽鑽石山居屋?
如果抽中就正
賣返出去貼少少錢可以買兩個大西北舊居屋細單位
到時你兩老同自己都有層樓
其實買返嚟,有價無市。
日後屋企滲水,維修等等唔會有房署幫你搞。
只可以靠業主立案法團,但公屋嘅法團只係一班無知識無學歷同民建聯打龍通嘅廢老。

所以自住嘅,就千祈唔好買!
買左而家果到, 寫你父母名.
結婚咪自己搬出去再買另一間寫返自己名囉.
你月入4萬,供果5千算小事啦.
大吉利是父母第時百年歸老,你又有多間屋, 租出去又好, 俾仔女又好, 無壞架喎.
租置屋基本上唔會蝕.
就算交雙倍租都係三千,交咪交囉
你咁講係第三世界國家可能係富豪添
買就要買 不過應該係你父母買
做左30年野80萬都拎唔出仲要透支個仔既首期
果然係公屋...
唔買:你自己繼續儲錢將來搬,佢哋繼續住繼續俾租到走都唔洗搬

買:可能有錢賺,但層樓賣唔賣,幾時賣,賣完錢點分同兩老住邊,呢堆問題而家要傾定有共識
否則不和收場居多
冇諗住一齊住咁買嚟做咩
八十幾萬係銀碼細
但呢舊錢係要壓幾十年
而且距離儲到首期上私樓自己住又遲多幾年
到時你/另一半又可能過曬適婚/生仔年齡
四萬當自己中產
正解,好多人覺得5k好少
但樓主急住會首期買樓同老婆住,呢5k就好多
你除名 自己出面買好過啦
同埋話賣返值錢係多餘 賣左你老豆老母住乜
你自己出面買完
仲有餘力驚老豆老母死左無左公屋就值得買
如果唔係你買左公屋就成世唔洗諗買私樓
窮撚思維係咁, 一買左就要住過世, 唔會識諗樓換樓
首先分析下樓主背景先啦

1) 你買左之後, 假設你賣左賺一筆黎換樓
都唔代表你可以用賺既錢, 一開二
代表你要繼續同家人同住

但如果留番間公屋,
第日有首期自己買私樓
呢個先係真正既一開二
(我唔明點解月供1800, 搵4萬都儲唔夠錢買樓, 唔好下下睇D 600萬+啦)

2) 你既人生規劃係點
幾多歲?
我無記錯你買左TPS, 即係租者置其屋計畫既樓
係要綁5年先可以賣
你覺得呢5年你有無機會買到私樓?
或者想搬屋?
如果有既, 你要考慮下買, 但係唔落你名既可行性

3) 你文中提到既有一個錯處
房署而家係想將「租者置其屋」既屋邨, 淨低未賣既賣撚晒去
因為而家一棟樓入面, 有D賣左, 有D未賣
涉及N多問題, 業權, 保養, 維修, 太麻煩
所以而家如果有個公屋未買單位, 個人搬走左
都唔會放出去比人租, 會放出去賣

自己諗諗
你唔識唔好亂講啦.....
真係笑你ON9嫁咋...
20-40萬 , 買左賣出黎最少都兩百幾萬
真係有咩需要諗
巴打 間屋幾呎
ON9 , 公屋係綠表市場嫁啦
買咗公屋住住下就一世啦喎

冇得上流做中產
換個角度問下自己
如果你每個月只搵到萬零蚊
你會唔會買?

一個好既決定唔會因為你收入幾多而變質
怕冇左首置咪用父母個名買
樓主月入40k都仲可以同兩老住公屋
一係兩老搵得少,一係富戶
如果兩老搵得少,樓主應該比好多家用
儲唔到首期上車都正常

結論:窮人生仔
中產定位係月入40000
梗係唔好啦,公屋租就好
唯一好既係張綠表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞