屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
點會唔駛。。。
仲有維修,不過有個基金墊底嘅

總之純粹買返自己間公屋自住係on9的
一定係睇好升值潛力先會買
咁都要問證明你冇腦
轉綠表買居屋?
如果個位靚 一定買啦。我呢度第日賣返出去至少200幾300萬
租置要第3年先可以賣出街 自由巿場要補價
補地價係自由市場放
唔補就居二市場 每年買租置屋都唔少人
不過現家要8x萬貴左咁多 08年前買都1x萬就有
你講緊12年前啦喎
入門級中產係14萬!4萬係香港人入息中位數,入息中位數不是中產嘅意思
都岩, 不過首先都係要視乎樓主情況, 例如會唔會同兩老一齊住, 父母年紀有幾大, 儲蓄能力等等, 如果樓主一定要一開二, 咁一定係先買自己個間屋, 成就左兩間屋先, 之後再諗買公屋
其實點解兩老唔識諗之前唔買
要個仔承擔哂
兩老要住,咪自己出錢買
我反而諗既係, 你屋企係全邨入面少有未賣出既單位. 房委會講明會用盡方法令呢少數單位賣走. 當然香港"應該"暫時未去到大陸咁, 搵公安夾你走但你自爆左收入$4萬, 唔知你有無超額, 但小心房署會check 得好緊, 用合法方式令你走.
84萬 應該大單位啦
如果你用你名買,你首置個名額會冇左
睇你會唔會用你兩老買
買公屋最大好處係
唔駛點過入息,做到30年(好似係),零首期都得
不過一定要食P plan
同埋買左真係你既,唔怕逼遷,三年後可以賣
房署同你講之後咩政策改
其實佢果個定價每兩年定三年轉一次,睇市場而定
如果講緊而家樓價高,房署個價可能都會高啲
仲有樣野就係,你究竟佔間屋既幾多%
因為呢樣野會影響到你補地價(唔補都得,賣俾綠表or 白居二)
我自己都無買
一來當年屋企窮
二來地扯唔太靚
同埋上次施政報告
都有提話點樣迫淨底嗰4萬幾租户買埋佢
如果你唔係殺到埋身
可以觀望下政府會比咩offer
所以而家咪想全條租置屋邨賣晒,房署唔洗再負責
假膠?基層都叫自己做中產
不知幾多人想租到一間平屋住 然後拎錢去抄其他樓
買返間咁平租啲屋嚟自己住真係百思不得其解

賣84萬一年先18k租
計落只係2厘成本 咁平嘅錢拎去邊度投資都會賺
4皮就唔洗怕
一條友大單位先可能要迫遷
第一次見有人搵得嗰4萬
夠膽叫自己做中產
正常要結婚一定要一開二啦
樓主點都一定係買左自住樓再買兩老間公屋
如果要取捨點都係上左車一開二先
能力許可先拎多5k出黎供公屋
4萬叫中產真係笑左

btw傻仔先唔買
但等出年調整左價先啦
我建議落父母名你地一齊供
佢地照出1500 其他你包底
你一定要解釋比佢地知買係基於孝順父母
但自己能力不足 要儲首期建立自己家庭
等遲啲佢地退休供唔起就唔洗佢地供
佢地接受到就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞