屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
有無睇過附近啲地產鋪,有無人放你條村嘅單位?睇下人地賣緊咩價錢。

我舊時公屋剛剛放寬可買比租戶,房署標價10萬。早兩年睇過啲地產鋪,有人放緊180萬-220萬,當然係咪有價無市就唔清楚了。
但係買完佢都要搵地方安置兩老
我睇唔到買完有咩著數
乜 住緊既公屋 可以 買既咩?利申 ,咩都唔識,有冇人可以 答下我
係呀....
一直同屋企同居,未結婚
月租一直係屋企供

我考慮緊第時結婚既問題
我有冇錢再住第度,我住公屋咁我屋企人住邊
比夠60 年,但仲要計埋佢加租之後既租金 都係唔多值。
你交租起碼佢拆都會有新屋住,呢啲租置屋邨如果拆都唔知點算。
唔會想同兩老住呀
有啲村可以買,但唔係全部都得。
你都係收收皮先
如果樓主同屋企人住緊果個單位,我唔建議買
因為你買完都係同屋企人一齊住,無得同未來老婆二人世界,不如抽居屋好過啦,當你要結婚就知道皇后山居屋都好過同兩老同居地鐵上蓋,私人空間無價

另外,如果樓主自己一個住就即刻買左佢啦
買完等升值貼少少換層30-40年樓齡既大西北居屋
而家睇到大約400萬到
其實係抵,不過管理同維修好L金(你睇下自己條邨個法團點再衡量)
之前大埔有條邨淨係維修外牆都億億聲
戶戶最少夾廿個,好彩俾d居民 turn down 個法團再選過
而家鼓勵人買就係因為d租置屋邨就快要大修,房署想租戶買左之後自己搞
樓價咪又係升
月入4幻
邊度 有得睇 邊d 買得? 樓齡要有返30 年 先得??
都係新屋
買左咪益佢地
買左無得賣,賺黎做乜
84萬都要唸
巴打一句答晒, 由政府手上買公屋基本任何坐向樓層都係必勝仲要係大勝, 諗既ON9, 幫樓主分析唔買既仲ON9. 自己建議係買左先, 等二老走左就賣, 幾千蚊當買儲蓄, 呢84萬供幾年隨時己經變左300萬首期

回番其他巴打
1. 只有出租先要補地價, 唔補地價可以賣而且係好價過補左價
2. 84萬大機會係2房400尺以上單位, 有2~3百萬價值係基本, 如果係鐵路盤見4都有機.
3. 用供款VS租金去考慮係離地的, 真係供無得講
4. 用間可買既公屋換居屋係痴能線的
5. 假設50年會拆又係癲, 電車路沿線起馬拆1/5
中產買個車位2,000,000啦

應該唔係用你個名買? $840,000 當送俾屋企啦
月入 4 萬中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞