屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
1個人都叫既
2個人加埋就8萬
首先香港平常水平 4 萬蚊只是剛脫離貧窮線,香港叫得中產而你又打緊工既,我諗起碼單人月搵 8 萬 或以上
即係呢個list 入面冇嘅就唔係?
月供先5000
供份貴少少保險都冇左啦
月入4萬都未洗交雙倍租
月入四萬加埋你條女個份都供唔到私樓?
說話係難入耳…不過係事實︰

(租人樓不論乜樓)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我租人樓 ka…響深水埗呀…不過D租都好貴下業主又想加租…。冇辦法la想同佢過2人世界…家辛苦D。此時…伯母會話我有D唔舒服要入房先…你自便la…你就同女朋友大家眼望望…最終不歡而散……
(公屋 租)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我住公屋 ka…天水圍…天耀村呀…不過就租…早年走寶冇買到…好後悔…呢成餐飯…你會有飯食…可能又有肉食下…不過成餐飯伯母唔會再有野問你…話之你乜大學畢業…食完飯…伯母會大聲叫…女 送客…
(公屋 買)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我住公屋 ka…天水圍…天耀村呀…不過就買…早年老豆老母買落…都叫自己物業…算係咁la…呢餐飯…你會好開心…你會有飯食之餘又有雞胸食…伯母又會好欣賞你父母當年既決定…而且話題非常之廣…有講有笑…因為有樓…而且樓價升…話之你乜Seven大學畢業…食完飯…伯母仲會問你食唔食生果…走時仲會點點頭…
(居屋 買)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我住居屋 ka…600呎到la…早年老豆老母買落…叫自己物業lor…算係咁la…好過住公屋…好過租人樓…遲D一定會換私樓…外母會話你有志氣又叻仔…因為你已有物業…唔係9 up 能換到私樓既機會係有…呢餐飯…你會好開心…你會有飯食之餘又有魚食…大家會有講有笑…走時外母會問你點解坐多陣…
(私樓 老豆老母買落)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我住私樓 Ka…雖然響將軍澳…早年老豆老母買落…不過已經供完係自己物業…成餐飯…會好開心…好溫韾…你會好似多左個老母咁…伯母又會好欣賞你父母當年買樓既決定…呢餐飯…有飯食之餘又有雞脾食…而且講句野都可以大聲D而且笑容由心裡笑出…因為個女可以搵到個有樓……話之你有乜學位有乜沙紙…話之你老豆老母買落定自己買…樓契最緊要…走時外母會問你點解坐多陣…同女入房玩下電腦…
(私樓 自己買)女朋友帶你返屋企食飯…伯母問你住邊…我住私樓 Ka…雖然響將軍澳…幾年前樓價低果時自己買落…雖然要供…不過供完之後係自己物業…成餐飯…你會好開心…好溫韾…你會好似多左個老母咁…伯母又會好欣賞你幾年前樓買樓既決定…呢餐飯…有飯食之餘又有雞脾食…外母笑容由心裡笑出…因為個女可以搵到個有樓之剩又搵到個叻仔…話之你有乜學位有乜沙紙…有樓最緊要…走時外母會問你點解坐多陣…同女入房玩下電腦…
買,仲有四萬蚊應該唔係中產
買唔到私樓一定唔叫中產
中產個range不嬲好闊

//世界銀行將經過購買力平價調整後的日收入超過2美元的人定義為中產階級。根據這種劃分方法,全世界有超過40億的人達到中產階級水準。狹義的中產階級定義則是收入接近或超過發達國家中等收入者的人,其收入大約為人均31000美元或每天85美元。按照這種定義,全世界有約12%的人屬於中產階級。//
純自住角度係唔應該買,特別係兩老對居住冇乜特別要求,唔駛俾管理費維修又有人跟進,私人物業乜都自己攪掂最終都係煩到仔女,講真有時真係唔得閒理咁多,有人幫你睇住仲好

唯一考慮因素係兩老百年歸老之後間屋會收返,想保住就一定要買

連登Fg 都50k 啦
暗盤租出去
掹車邊想上車就係慳到盡架啦
樓主應該想快d有樓結婚
私人空間對夫妻好重要架
如果已經有房署幫手換曬閘/電箱咪買
有朋友5-6年前買 之後咁岩房署免費換大閘/電箱/驗窗 佢乜都無份
買左先 抽到居屋就賣左佢 一係就綠表買居屋/綠置
買左先
第時兩老退休都唔洗擔心
公屋唔洗諗 一定買左先
利申 兩老醒目 一早買左
自問係中產 月入四萬
笑咗出聲
sad but true
4萬唔算中產
緊係買啦屌幾廿萬,遲d你兩老走左,你訓街都得啦

淨返既錢就儲起佢,睇下依兩年局勢變化先,cash is king
買啦
有樓 你之後資產先可以滾大佢
唔好玩膠啦阿仔,出去望下租樓一個月幾錢家用幾錢食飯幾錢先啦,你估人人都公屋老綜咩
你4萬蚊超晒額至少交緊1.5倍租都係1500蚊
上黎自爆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞