屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
想問下邊度有樓係唔洗交管理費?
我以為公屋唔洗比管理費
買左之後就唔叫公屋啦
你買咗先
我之後用94萬同你買
地價我幫你補
公召屋賣二折, 佢賠二成俾你炸
邊個話再加新居屋無條件優先揀樓
但買左點解仲要換居屋
以樓豬個情況答你
住公屋 搵4萬 算唔算中產
我覺得叫做環境比較好既基層
我既認知係
家庭月入起碼十萬八萬
住私樓就叫中產啦
不過個個既中產概念唔同
由單位首次售出日起計的兩年內,租置計劃單位業主必須首先按轉讓契據內的指明定價 (如沒有指明定價,則轉讓契據內所述代價) 將單位售回房屋委員會 (房委會)。
又唔好講到買完可以即刻放出嚟,要hold2年
其實無需要考慮,即買
到時鄰居係白卡佬玩屎你就死
利申買左
送百幾二百萬比你洗你都話唔要
仲有30年公屋賣?邊條邨阿?
84萬都唔買真係on9
原來咁多人都仲敢留係香港
5年後唔知支那唔夠錢唔知又有咩政策強制收返D樓 跟住比返粒糖你
嗰兩成咪就係"賣俾你個價原價"囉
佢二折幾十萬賣俾你,收返咪就係俾返嗰幾十萬你囉
明唔明?

無條件優先揀居屋自己睇近年啲遷拆戶政策
房署一向視租置戶=公屋戶,連綠表都用得
綠置居唔得咩?
84萬, 做私樓首期+稅+雜費裝修都未必夠
唔買就一世俾個窮思想限制樓主你啦

而且向房署買租置屋84萬, 似市區公屋
而家綠表/白表第二市場應該起碼3-4球
因為公屋鄰居質素好差
居屋會好d
同埋你老婆都會想住居屋多過公屋啦
男人買樓好多時唔係睇自己需要
買公屋仲要供?
差餉都要比添
咩先係中產
屋苑個pool 冇錢, 買完又要比多幾十個大維修
買完層樓落自己名會影響首置quota
但父母年紀應該唔細, 如果mortgage 要用樓主名, 到時一樣影響買樓
樓主買又死唔買又死, 不如搵番個老婆, 公一份婆一份夾份先買啦

btw, 如果父母仲有做野, 公屋唔抽走樓主名, 係咪會超入息, 交幾倍租?
但抽走後得番2個人係咪要轉細單位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞