屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
係咪丫型公屋?
追唔晒
其實講咁耐係邊條村咩大細?
我都覺得按市價
不過,有排都未重建啦,幾層高果d拆十年都未拆到
點解唔買? 買嚟擺嘢都好。
中產用資產做單位計算,窮撚先用人工做單位計算
一定買仲要諗,hold幾年放
迷李倉都要 200 呀屌
留錢移民啦 仲買樓
中產係夾心階層,中間階層範圍好大的,從月薪幾萬到20、30萬係。樓主可以講係出身於基層,走入中產的人⋯⋯

論壇匿名,好多人扮曬有料咁笑人地月入4萬唔算中產,其實佢哋自己都未必有咁的收入。看看數據打工族月入4萬有幾多人,數據好難呃人~~
梗係買,其實老母話緊比你聽,佢仙遊左唔買你要訓街
華生
月入四萬係中產
好多人話中產就係要住私樓,月入幾多、存款幾多⋯⋯其實中產唔係有錢人,而係夾住中間唔上唔落,努力向上動力大的人,尼種人的奮鬥係社會穩定發展力量
On9
中產? 一年收入差唔多100萬先叫中產
84仲諗?
30年樓係買得過
但不如比多少少綠置居個d啦
月入四萬係連登已經係頭1%既人啦
連登仔係到打飛機自欺欺人 個個話自己fg50k
實際月入中位數咪又係同數據一樣 16-18k
只不過樓主講左中產兩隻字就比連登仔鬧到咁
真係好大陣酸味
不過我認為月入幾多唔代表中產唔中產
另外要睇總資產有幾多既
例如有三千萬物業 但月入0 咁都係中產階級
假設連登仔月入真係有5萬 但住公屋冇資產 成副身家得幾十萬 唔通就係中產?
有啲邨嘅商場業權喺領展/某360老細之流嘅私人企業度
要搞掂呢啲業權都有排煩
尤其後者,將啲車場車位賣散曬
有心就講清楚d啦
唧牙膏咁
On99

本身六條友住
兩老加三兄弟姐妹
講明結婚唔想同兩老住
仲去買的話 真係一個on9
幾十萬存款無物業的人只要收入相對穩定,薪水唔錯經濟獨立的都係中產,政府居屋咪就係幫尼批中產置業咯。

論壇人就係容易酸,個個曬命就積極,A話月入10萬唔夠使,B話夫妻二十萬月薪買唔起樓,C話有樓有車無500萬現金都唔好意思講自己中產⋯⋯曬到個個唔好意思講真話為止
原來月入4萬,但住緊公屋
都叫中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞