屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
84萬 咩區幾大?
月供5000 兩老都可以幫手供啦
綠表好少咁on膠去買公屋
ok,當你綠表市場。居屋擔保期係30年,唔知公屋係唔係,假設當同居屋一樣做法。綠表買免補地價公屋,照用上面計法,公屋總市價500個,賣比綠表會唔會500*0.21=105個先?肯定唔係啦,假設綠表標價去到200,咁樣間公屋總價值200/0.21=952個,足足貴450個。好啦。假設賣150個,就會714,貴200多個,你覺得有人會買咩?好啦,就當有傻仔用200個加綠表買,但間公屋30年啦,房署擔保期已過,要做壓測同埋借得6成按揭(照現時二手居屋做法),仲有人會買咩?

講到咁,如果咁都要用綠表買一間超過30年未補價公屋,呢個一定係水魚
嗰陣老豆老母話用我個名,第時點都好我都有層樓,唔使瞓街,條件係如果個妹未嫁就唔准拖攆走佢
年少無知冇諗咁多就應承咗
果然係公士典型思想

真心唔明點解會買公屋咁on9
買左唔算傻
而家結緍就傻
趁你女朋友未結婚仲可以夾屋企人抽居屋
等佢抽中左再結啦
反正你地都無可能短期內供3層樓

到時有1公1居 已經生活叫有保障
我都唔知幾時開始中產變左夾心階層
樓主個case咪最多係小康
想問,果層係公屋
租金升幅可以有幾大?唔好搞笑啦
你個assumption咪又係假設利率不變
利率浮動定公屋租金浮動咪自己諗囉
依家公屋幾錢同樓主一啲關係都冇
佢要賭嘅係20年後50年樓齡嘅公屋值幾錢
佢眼中嘅後市仲係咪咁好景,就自行決定啦
成日係到J帳面根本先on9
買樓呢啲長線投資,呢啲決定一世人唔做得幾多次
唔使諗將來結婚生仔又係好笑嘅
人生要規劃,如果唔係只係延遲甚至滾大個問題
咁都叫幻想咁大部分人都係活係幻想中啦
咁係基層?
一個月70~80K以上就差唔多喇
40K真係完全唔可以叫做中產
幾時月入4萬住公屋都叫中產
咁遲先買 幾年前親戚30幾萬買依加都值200幾粒
一定買 唔理點樣 都係自己物業
東張西望父子版
佢屋企都有呢個計劃
不過抽又唔知幾時抽中啫
佢屋企兩個人本身排緊公屋
你知女仔實心急想早結
時不時又會講吓咁囉
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200706/bkn-20200706150349337-0706_00822_001.html

1. 今年公屋租金加9.66% ,
2. 先唔講84萬呢個數目咁細先啦, 大佬而家做按揭有MORTGAGE LINK , 加左息率點自己調節你識未...
同埋 , 通常買左樓既人 唔係做20年期就諗住供20年
按揭鎖2年 , 每兩年仲轉一次會拎舊錢 , 好似手提電話轉台咁嫁咋
你又應該唔知啦? 再講呀 , 84萬咁細數目 , 你有心供幾年都搞掂啦
買樓當然係長線投資啦 , 但一世人買一層樓真係窮人思想...要改呀
人生既規劃當然係有結婚生仔女啦 , 我話唔會影響...邊個話唔洗諗呀
但你明唔明我指咁細既數目係完全唔會影響到搵4萬蚊既人呀?
我都唔知供幾千對於買多層樓有咩影響呀 , 講到好大負擔
仲平過養架車呀大佬....
屌你84萬買層樓 賺多20年住 , 然後你講到係賭廿年後咩景
你會唔會太搞笑呀?
月供5千係細數目
樓主就唔會左諗右諗
歷史證明公屋係唔會貶值
結左就無得抽
而家白單至少叫可以抽
你叫佢揀想要多一間屋定早啲結
咁都要諗就由佢啦
年薪100都唔夠膽講係中產
呢個真,我住名鑄都唔敢話自己係中產
你咪用兩老個名抽居屋lo
1. 9.66%, 即係$150唔到,仲未計公屋經常有一、兩個月免租,07年更試過減租。你知唔知按揭個息每個月幾百上落係基本盤?

2. MORTGAGE LINK通常係貸款金額嘅一半封頂,即係最多只可以抵消到一半息,未聽過就落銀行問下啦
上一代人可能會partial咁還,但由於依家嘅按揭低利率,跟plan還好多時抵過還partial,留低啲錢做更好回報嘅投資,還partial嘅多數係蠢人

關於每2年可以轉按食回贈,你用電話轉台做比喻,但我就冇聽過電話轉台要俾$7k律師費,不過每2年轉按律師費就走唔甩,到時睇下個回贈淨幾多?銀行睇中呢個位,續按嘅回贈通常都會好少,轉按又冇肉食,呢啲嘢,你供多幾年樓就會識。

係你話我諗結婚生仔係幻想嘅,依家又話唔影響仲有,除非佢兩老玩到咁唔生性俾人沒收公屋,否則一定俾佢住到百年歸老,果20年點都有得住,咁都叫賺?你個人真係好天真喎!

最後,買樓幾時都係賭銀紙貶值,但樓主搵得唔算多,佢人生買到幾多次樓好視乎佢呢層樓幫唔幫到佢之後換樓,買完要過幾多年先可以再拎到下一個首期,或者呢層公屋可以令佢賺帳面,但幫唔到佢處理父母日後嘅居住問題,仲會係佢至少未來幾年嘅包袱。見到公屋就狗衝,你呢啲先係將窮人思維發揮到極致啦
計下數,樓主買呢層舊公屋埋單應該接近一球
你諗下
佢儲多少少由舊私樓開始換上去
定係買呢層舊公屋J住帳面等老豆老母過身
邊個選擇先係窮人思維?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞