屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
講啲唔講啲
唔使幫樓主咁諗啦

講嘢一嚿嚿都隱瞞唔講出嚟
曾俊華都自稱中產 樓主同佢同level
可以叫 公屋(已買)
重點得一個
樓主一家六口住緊$1500公屋單位
睇到已經知唔洗買
市場太細
擺半年都賣唔出
好難既 除非你 plot ratio有得再畀多D你
如果唔係重建完總樓面面積一樣拆黎做咩
以香港生活水平
個人認為有兩層供斷嘅>10M樓+10M~20M流動資金+月入>10萬先叫入到中產門檻
即係40M~50M身家最少
不如睇吓買咗會點
老豆老母其實係叫樓主買俾佢哋住
將來樓主要結婚,睇下要搵樓搬嘅係邊個?
一係以後扑嘢都要細細聲,樓主ok?
到小朋友出世,真係唔夠住
樓主就一邊供公屋,一邊供出邊業主層私樓
到日後要移民,層樓又因為老豆老母住緊
唔可以賣,到時升幾多都只係帳面數
到老豆老母百年歸老,層樓都起碼成50年樓
又冇人買,樓主唯有死死氣住返呢層
自己唔鍾意嘅舊公屋

人生藍圖已經畫好
你有賣嘅想法當然一定買
用黎長住就諗諗先啦
舊公屋一定會有問題
滲水龜裂走唔甩
公用設施要夾錢又頭痕
你三十年諗住再住多廿年先賣
五十年舊公屋諗住賣幾錢呀
話抽就抽到咩
線表就話大機會啲
賣咗佢老豆老母住邊?
老人家係講住得慣唔慣,
以後層樓升只會冚家係到J帳面賺咗幾多
當兩老住多20年,租只係36萬
但買嘅話,樓主就俾84萬換嚟
20年後一間樓齡50嘅舊公屋
月入4萬蚊,一鳩野買左先啦 諗乜春
如果附近冇痴線佬既話,正正常常既公屋
唔關事
只係真係大家既概念唔同
我中產既概念真係年薪起碼七八十萬
住私樓 生活有番一定質素

搵4萬人工係唔差 甚至係最好果幾%
但樓主住公屋
你有冇聽過有住公屋既人話自己係中產
樓主層公屋仲要未買

如果有日你識個新朋友 佢自己同你講佢係中產
但轉頭發現佢住公屋 你自己點諗

我自己都係住緊買左既公屋 搵錢輸樓主幾k
35k左右
自己搵自己洗 但完全唔覺得自己係中產
就算你出多一萬個月比我 我都唔會覺得自己係中產
冇話邊個岩邊個錯 概念既問題
80萬買隻股票都唔止都要諗?
中產其實唔係夾心階層
呢班人有專業有學識有資產有生活水平,係精英階層
middle class唔係真係代表社會中間果浸
月入幾萬如果無資產,絕對係基層
我話你知香港無傻閪,你信唔信?
對,中產講緊不止是人工
諗起品客n年前話自己月入32萬係中產俾人鬧爆
其實根本係俾貧窮限制咗思維
月入幾十萬,加品客自己嘅50M~60M玫瑰新邨同Boston物業
計埋都其實只係中上產
2016年買咗屋企住緊個公屋單位
300零呎 55萬
嗰陣老豆老母話買咗,起碼係自己地方,唔怕日後冇得住,咁我覺得都叫做個安全網,點都有瓦遮頭,就冇諗太多,用咗我個名買
咁間屋就梗係畀兩老養老用,我自己結婚就要搵樓住,女朋友(嗰陣未識)話我傻仔,首次置業個quota就咁用咗,又冇得抽居屋
你都識計租20萬 36萬
仲要假設20年係不變租金呀
84萬 分20年 , 首期42000 , 月供4180
每月比多2680 , 20年層樓自己嫁啦
84萬 , 個單位都唔細得好邊
公屋大單位而家綠表成交幾錢知唔知
50萬樓而家係咪無價無市?
再講呀, 又唔會用到自己個首置名額
每月比4千蚊 (原本都要15000) 供樓, 對月入4萬既人黎講
你又吹到影響結婚影響生仔咁?
唔好活喺幻想好嗎
如果唔諗住走,買。
認真幫樓主諗 :
1. 個單位一家6口住緊,買左番黎都好難賣出去,樓價升降都只係record 上的錢,賣左個單位都好難換到新樓夠6個人住。
2. 樓主月入4萬已經好好,係唔係中產唔緊要,我估你喺屋企入面算係收入比較高,所以屋企人叫你買,但個單位6個人住緊,買左又係繼續6個人住,點解要係你比錢買? 買完之後掙產反而可能家嘈屋閉。
3. 承2. 我完全明白樓主掙扎,講真如果你月入十萬,你一早幫屋企人買左,供埋當送比老豆老母細佬妹啦,就係月入4萬呢D位先尷尬。
4. 你要明白你個首置quota 都係資產,值唔值放落呢個公屋單位度?
希望樓主諗清楚
你唔中意啫,買左租出去實有人要
點解唔用你老豆老母名買
唔買就繼續消費;買咗變成資產。除非你經濟好大壓力;支出大到支持唔到供款,否則買既好處多於你繼續消費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞