屋企叫我買而家住緊既公屋,諗得過?

395 回覆
49 Like 442 Dislike
回埋你呢次
過去十年定息 , 每月行息無郁過啦,玩H plan行cap , 最多咪cap位,供款有少冇多啦,係咪對上十年又唔計呀....又咩基本盤....我供緊兩層呀

Mortgage link 係指就算要升,用你抵消個升幅,係得一半呀,佢原意你唔洗硬食100%升息率,
大把保證基金有3%-4%年啦,要跑贏根本唔難。

用轉台做比喻係簡單同普遍程度,最近一次派左2.3% , 律師費5千一百幾, 我3xx萬轉,你咪計到一次拎幾錢囉, 呢間唔記得6萬幾咁上下囉
我都玩左好多年,唔明點樣無肉食喎,係咪5-6萬唔係錢,80幾萬就係好大數目既邏輯
同埋呢,主要想講係供樓唔會諗20年嫁,一路供就愈供愈快,跟手諗另一層。

你睇多次啦,每月比4千蚊 (原本都要15000) 供樓, 對月入4萬既人黎講
你又吹到影響結婚影響生仔咁?
你指你既幻想係會影響人生呀大佬,

最後啦,我真係窮人唔識諗,9.66%一年既租金升幅你睇唔到,然後84萬你可以當差唔多一球,加左16萬喎,首期4萬幾供4千幾你睇到天咁大,會影響將來影響結婚影響生兒育女,但四萬月入你又覺得樓主搵得唔多,搵4萬就搵得唔多,84萬又好天文數字係咩玩法 咩人生買幾多次樓視乎呢層幫唔幫到佢「換樓」,換咩樓姐,直接買多層呀
大佬呀,我唔識同你講呀,供四千幾蚊個月你睇到咁大,當中有千幾仲要係原本都要交,大佬我租人地個車位都交緊3800, 仲未計養架車,講到供4千幾就影響咁大,我都唔知自己點養車供樓,算啦,我窮人思維呀,你繼續啦
用兩老個名買
自己留返個名出去買
同佢地關係好既話,用老豆老母名買,中產既話84萬積蓄唔會無掛,一炮過比
如果度縮d既每月家用扣返1500蚊租金
當你30上下
月供5000 咪當俾家用,洗得你幾多
再講,當你人工唔加得多,跟通漲,3年已經消化左呢5千
唔明仲有咩要諗,你俾左呢五千唔代表你同你老婆唔可以再買,搬開
有咩衝突
香港而家買個劏房單位都四百萬以上
究竟仲諗啲乜

俾五千,日後你係屋企講句野都大聲啲,成家住緊既係你既野,日後要賣要盛利益又歸你,仲諗?
巴打中肯,唔知點解呢個post 可以有爭拗位
買過樓/煩緊買樓應該個個狗衝
惟一係冇左個首置quota要諗
真心唔明呀,仲要死撐...
仲反問你買過樓未,我真係覺得唔諗住買樓既人先比到咁既意見。
用老豆名買做擔保人就得,根本連個首置都唔需要用,你話有咩好拗。
真係租樓日日賺咩....
講升跌...幾十萬層樓...
出面有人唱淡就覺得未來跌到仆街
自己唔識分析,又唔睇下而家環境同個市場有咩反應,供樓就一定供一世好辛苦,一定得樓換樓,你父母交租唔加租都比36萬,你加48萬就可以買埋,咪比佢住到百年歸老先諗囉,一個月幾千好多錢咩大佬,個諗法係屋企人一世住公屋自己就可以買樓,當個父母係包袱,然後話返你窮人思想,咩玩法呀大佬。我繼續用窮人思想供樓養車養仔女潛水算啦。
利東真係必賺
無第一間
唔會有第二間
要視乎條女咩款
你正正常常一個男人
大撚把女揀
使睇人面色
點解之前冇買 而加可以同房處買既
得個4萬 可以比你80買層樓
仲阿支阿jor
資本主義社會用人工定義中產
咪就係
咁埋啲咁愚蠢嘅問題
月入幾十萬先或者有比較性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞