一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
呢啲要等英國正式公佈
State school任何時候都免費
只要有有效居留資格就得
同現行其他visa一樣
唔洗要bc

大學應該只要拎到BC就會收local fee
Bno 也算?
點會唔算
廁所板有appropriate visa都得啦
佢要有效居留資格唔係要有效國籍
真心講句 如果搬過去仲要住郊區咁唔方便 個女可能分分鐘埋怨返你轉頭 而且英國失業率高企 本身當地人都好難搵工 加埋呢個肺炎更加唔知過到去點算 如果你本身英文麻麻 唔係專業人士更難 雖然明白你真係想兩個女生活好D 但係咁多未知數 又搞到自己咁辛苦 如果一定要二選一 都一定係二 起碼比個機會自己衰左可以返返香港
你重覺得MPF一定拎得走?
十年前小弟去美國就可以攞走 MPF 既
依家唔係咁肯定
而家話BNO過英國唔係合資格永久離開香港既證明
民政署/部份MPF基金公司可能會卡住你
以前我攞 MPF
去民政處宣誓就得架喇
民政處同銀行都無睇移民既證明, 淨係睇宣誓紙
牙齒當金洗

依家我就唔知
英文極廢等同文盲,預咗未必搵到工

你地唔後生 預左未必捱到 個女生活都未必見到好
自己諗清楚 除非你過到去有好路數 咁就另計
如果你老婆都搵到2萬幾,不如你自己一個過去先,捱到一年先接佢地
3x窮到咁 冇撚用 台灣算啦 去歐美都冇可能
BNO visa 要一家人過去,唔可以玩太空人
乜都肯做,點會完全搵唔到工
點解版主會覺得自己英文唔掂?
以前版主讀中文中學?
如果有中學畢業程度, 文憑試/會考英文科合格, 我諗去到英國應該都無問題既

如果真係好擔心自己啲英文就去台灣囉
係囉
如果會考合格
去到果邊勇敢d講
再加上手提電話幫助,去到果邊慢慢就適應到
最重要有冇心
新出嘅BNO VISA有效期係5年
5年後你拎唔到ILR就要返香港
加上而家嘅政治局勢
佢可以唔承認BNO VISA係永久離開嘅証明
但有ILR就應該無問題,佢無得唔俾

所以最壞打算係起碼5年後先拎得返MPF
有一點無乜人提到
提下你 如果你英文真係文盲程度
你去鄉下地方既會更難生存
唔只鄉下啦, 去到邊都難生存
可能得返唐人街可以揀
其實佢兩個女讀 收local fee 三年學位都每個27萬港紙 仲未計專科好多時連master一齊讀。佢d錢好窄洗
如果在美國
我知道有啲淨係識講德文既人, 淨係識講俄文既人, 住鄉下地方
但係就一定要識揸車囉

之前有巴打 post 英國有請送貨貨車司機
一定要識睇英國既地址囉
方案2 你1.5m捱唔到6年
咁計
佢兩個準備升小學
即仲有10年時間準備
到時已入藉其實仲可以申請student loan
同香港無咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞