一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
方案三 學英文去到搵藍領工
點做?
兩萬一個月係英國只能緊緊夠生活
我揀方案一
兩個小朋友係英國
會俾當地支那人同化
要做英國人就做得撒底啲

樓主仲後生
英文唔掂可以學
但細路學壞就返唔到轉頭

係當地就算英文唔好
由低做起好平常
好多支那人做黑工都係咁
都今日都仲講,讀書係個邊唔叫福利,係人權,除非佢講明bno無,唔係就會跟其他visa一樣可免費入讀公立學校
你層居屋要申請免補價放租
香港層樓收租有收入,搵屋企人幫手睇收租就得,150萬中先拎30cash 安置第一年120萬股票收息,去蘇格蘭租屋搵學校,因為蘇格蘭直上大學都好似免費,當地有華人社區服務學習英文,有時間做parttime
咁廢唔好去英國影衰香港人ok?
一定有人請?
我又係一家四口 最大果個先黎緊K1
兩公婆又係英文差 身家三百幾
如果去到小朋友只可以讀私校真係負擔唔到
綠表居屋未補地價,出租犯法,小心被篤灰

英國係全球稅,香港租金收入要交入息稅,居英後賣非主要居所(香港層樓)要交資產增值稅

你想慳稅,又用盡兩個人入息稅免稅額,就在走前賣咗層樓,D錢分兩份去投資收息,出發前學吓英文,考定車牌,去到送吓外賣幫補吓
仲供緊
英文極廢應該生存唔到😂order food食都要講兩句啦。BTW 樓主幾有錢🤔
有錢一定捱到,加上阿差係香港幾年都識講廣東話,講粗口仲叻過有d香港人
所以你方案二層樓係俾親戚住唔係老婆仔女
無錢就咪撚移民啦屌
香港同英國有簽稅務協定
其實你唔識英文去到會超辛苦 又易俾人呃 你要移都應該去台灣
都同意,小朋友成長有父母陪好重要
你咁都話唔夠
大把人加埋我得果幾十萬 你有四球仲上黎問 係咪玩野
睇定d先

移民睇你學歷/skill set/financial status

就咁睇呢3樣巴打你都唔太輕鬆fulfill到

如果你為咗仔女 你送佢地去英國讀書

等佢地大個d跟手係local搵野做

咁你地2公婆就stay喺香港 到你仔女拎到BC

你地先過埋去退休
屋企人唔幫你供咪hihi
有人請,一定做啦,而家最壞打算無人請,都要有錢收入先得
你未計,如果你係香港收租及收息。你係英國都要交稅!
所以你只有賣晒所以有嘢去英國,從低做起!
舊錢唔細,係英國讀一年英文,講同聽隨時好過香港所謂大學畢業,
2萬一個月夠洗啦
不過記得買嗰邊嘅ETF
如果收息喺香港
英鎊如果升返上去
你就會兩萬都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞