一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
又係你
算吧啦,勸你老婆出黎打多份工好過
三十幾k英鎊一家三口住都冇撚咗一半以上
除非你搵人劏間房比你三個人逼一間
主要係單身後生唔夠30喺香港都唔係高人工咪反正無出路就博一博
叫你精通外語咩
你做地盤
第一次唔識聽
做耐左
聽多幾次自然知叫你做咩啦
做手勢溝通
得既,Leicester sweatshop果啲咪唔睇你條件囉
擺撚到明黑工,低過min. wage
送貨好多南亞仔
佢地真係做手勢
我可能去卡廸士嗰邊,朋友住個度
我都打算如果搵唔到自己果行既工就做掃街算
但個啲簡單溝通去住一頭半個月都識
再唔係咪上下課程反正樓主有幾百萬
學小小做勞動工唔難,東歐啲鬼英文都好屎咪一樣生存到
做掃街?
你試下係香港做一星期拎下感覺先
有無車牌?有咪做外賣囉,反正都係睇地圖送貨
英文唔好有無諗過佢唔會收你?
無車牌 加上我嚴重路痴
如果英文唔好就唔收,倫敦會小好多人
睇gps都路痴?
同埋樓上班傻鳩計錯數,佢係用400萬-50萬現金=350萬投資。巴菲特計埋跌市平均先每年8%回報,你諗下自己勁唔勁過巴菲特

走去租樓,交一年按金都要預落地即無80000蚊。
即刻去買樓投資又唔夠錢養家庭。
幻想總是美好的。
連英文都唔識講 其實真係有權唔收你 連基本溝通都做唔到生活都成問題啦
方案二你有個好大既Assumption係樓價唔係爆
睇google map行關路痴咩事,咁你快啲香港考完去
又或者買部500cc嘅電單車,掛個學牌唔洗考
再唔係單車
manchester liverpool brighton 3個地方物價差唔多,
但如果你係有工既可以自己揀城市?
liverpool brighton哩D地方未必可以同london/manchester一樣offer
歐盟有邊個國家係英語系?
Basic rate 的話 債券收20%稅 股息收7.5%稅 covered call收capital gain tax
唔過千萬流動資金一律建議唔好移
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞