一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
咁我搵工會target左呢d城巿先....
即係Manchester會著數d ?
我個fd話Uber都要見工同要識英文分分鐘d客見你唔係本地人,比低分你,可以好快無得撈
我知,但事實係倫敦好撚多人唔識英文都俾左佢地去,如果你驚英國海關唔俾你入境,你可以去愛爾蘭再去北愛,方法大把
叫樓主泊去邊個位,邊見貨送去邊,幾多點前送到......等等。樓主都未必聽得明啦,叫人送貨,on99
Uber eat 洗鬼?
話時話,其實英國踩單車危唔危險
我嚮果邊讀書果陣,偶然見到有人踩,但自己始終唔夠膽踩馬路
香港既大學算唔算英文教學
好過香港囉,電單車危險啲間唔中見Uber eat 炒攝車
睇你做邊行
但一定預大城市會多D機會 london/manchester/birmingham 哩D
同埋你要諗如果冇公司比到31k你會點
如果我嚮英國大學畢業,係咪即係唔駛考英文?
方案1,一家四口賣樓攞住四至五球,你預3000鎊一個月(未計你兩個女讀書既開支,仲要唔可以住london)
保守估計至少要燒2.2M
仲要投資去etf, 可升可跌呀。

方案2,走左就唔好諗住返香港,仲要你預六年後既香港變成點。。

我suggest 方案3, 送兩個女讀書。。
送餐有爭執,送餐order份量少左呢,呢d唔撚駛識英文呀?
呢個選擇唔錯,但居屋(版主似係)係咪要偷偷地(如未補地價),咁揀租客有局限性

其實兩手準備好d,話唔定捱到入藉都未有足夠收入support生活(worse case)。當然運氣好搵倒穩定工作融入社會就更好。
蝗蟲既視感
香港唔計
跟本居屋未補地價出租就非法行為,移民英國搞到香港犯法打官司。遇上租霸又知你去左英國唔撚交租都吹佢唔漲
有咩爭執?Uber eat deliveroo , 收到單就走去間餐廳,show個手機號碼俾職員拎外賣,之後去到目的地按鐘仔,講thank you 走人,執小左野餐廳問題關司機咩事?司機又唔係屬於間餐飯。除非你中途仆街咁無野好講?倫敦大把司機英文屎到仆街都做到,咁都做唔黎咁可以死左去算
Uber 嚴啲,部車都要求新車,Uber eat可能好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞