一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
咁去邊冇language barrier? 大灣區?
二唔掂
到你真係返黎
支共已經肅清腥港
你呢D即使返到黎,都係賣國賊,漢奸,一樣搵唔到野做
Body得唔得? 考慮介紹你去做鴨
賣樓走啦仲諗
我賣完樓100萬都冇,一家三口都諗住照走
咁都好撚過班東歐佬囉,佢地英文普遍絕對差過香港人,佢地去到都生存到
頭五年應該要讀書或者做嘢
若果搵唔到嘢做
百五萬夠唔夠交埋兩公婆學費?
睇讀埋。讀啲語言學校。一星期上兩日咁應該可以
想收息最後都係收皮
呢個網d data可唔可信?
https://www.minimumincome.org.uk
我可以講流利支話
當去working holiday
唔洗諗咁多
想請問吓: 如果兩公婆留在香港打工供樓
送兩個女去英國讀書
學費要幾錢?
兩個女幾年之後可唔可以攞到 BC?
依家我識點講喇
在香港寄求職信去英國搵工先囉
最好就係英國有工肯見先考慮去唔去英國囉

如果移咗民去到英國先至搵工
我同外國人傾計
在外國一年兩年搵唔到工係平常架
小朋友仲咁細個, 如果搵唔到工, 淨係靠香港啲 saving 未必夠供到小朋友讀大學架
屌你老母
同問

兩個人未有小朋友想移英
下年9月出發
手頭現金計埋股票同儲蓄只有100萬到
去到打算租樓住 同搵工
英文都唔好 但有心機讀翻好
生唔生活到6年?
小弟未去過英國
我諗生活就應該係生活到既
以前我聽我啲香港朋友講, 個個都話英國難搵工做
我諗都係一啲低下層既工, 粗重工
加上疫情搵工就更加難了

以小弟移民美國既經驗
租 apartment 選一啲偏遠地區, 租金平啲, 但係又可以搭 public transports 去市中心返工, 呢個辦法會比較好啲囉
同一個絲打傾過, 單身, 情侶, 或新婚會比較適合 London 囉

我自己既意見係, 就要住遠啲, 但係租金平啲好啲囉, 可能 Tube 地鐵站都要去到 Zone 4 至到 Zone 8, 但係又唔好太遠地鐵站/巴士站喎, 上網去 Righmove (https://www.rightmove.co.uk/), 自己睇吓各區租金要幾錢, 問 management office 出年 9 月有無房可以租囉

如果有細路一家大細去, 絲打佢 recommends Kent county 囉, 因為個度有好多好好又免費既 state schools (公立中小學校) , 呢個 Wikipage 可以睇到 London Commuter Belt 入面啲 districts: (https://en.wikipedia.org/wiki/London_metropolitan_area), 自己睇吓每個 district 佢地既租金要幾錢囉, 絲打話 outside London 啲 state schools 會比較好啲. 亦都有個巴打話 Manchester 好過 London, 自己上網睇吓曼城租金要幾錢囉

搵到心水 apartment 之後, 再上連登問, 對嗰個 county 嗰個 district 有啲乜嘢 comment 呀? 治安好唔好呀? 交通方唔方便呀? 啲學校好唔好呀? 有無大型商場呀? 有冇好既 facilities/好既 park 呀?
方案一,肯做點都搵到野做,最緊要係一家人整整齋齋生活,唔係的細會好孤單,唔好買apartment,要收每月管理費,少數怕長計,學定水電,住house要自己識維修,屋又大的
而家講左唔可以玩太空人啦
你知唔知一年學費幾錢?
呢個post啲人咩事 咁似嗰個咩澳門人在英國...
小弟上網睇資料
中小學 state schools 學費免費
大學就收 international tuition 留學生學費
做bc 之後?
之前呢? 個五年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞