一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
咁佢都要諗後路
如果仔女唔適應,迫住要返香港讀書
都叫有條路行下
走難嘅野其實無得揀唔走
而家佢唔係移民係走難
你年年暑假寒假都返香港stay到盡?
報state school都係跟校網catchment area
不過有啲catchment area可能只係serve 幾條街至十幾條街
所以住址好重要
最好去間學校參觀下先決定排名報邊幾間
佢地學校都好歡迎做咗visit先
Main round報名係早一年嘅年尾
每個city council都有少少出入
遲報就睇有冇位再隨機

學校報告可以去ofsted睇下
英國真心唔難搵工(疫情前情況),不過d工係大家都未必想做嘅
10年以上就可以拎,計供款年份除30年嘅部分退休金,即係供10年=1/3,20年=2/3咁樣
電單車都唔洗
會唔會考慮淨係送小朋友去個邊 畢竟資金唔係太夠 係香港搵夠再過去?
唔係,其實你每年返個暑假都已經爆到
你唔留足個幾月咁耐就唔會爆
不過佢set 日數嘅時候應該都係想咁
香港本地考取的牌照先所以換,另外仲要喺英國停留185日以上。

如果係第二度考然後喺香港換的牌就唔可以再喺英國換,要重新考過。

p.s: 英國考車牌全球最難,仲難過喺香港考,當地人考車牌平均上30小時堂+自習30小時,而英國教車師傅而家最低消費大約27pounds/hr。
咁正常緊係香港考啦,又唔係支那人
The full new State Pension is £175.20 per week
咁就gg啦, 我個牌係aus考,返黎香港換。。。。
呢個情況我去到咪要仲考過
要查下,澳洲可能認同,支那100%no
小弟同你情況一樣,aus考完換香港牌

btw我自己的情況,就點都要喺英國考多個貨車牌(目標轉行做水電煤佬,冇架貨車裝架生好唔方便),所以有冇得再換其實唔係咁大問題。
直接用aus牌換英國牌唔得咩?
換左香港就要考過, 未換就唔知了
下?掉返轉我覺得宜家d細路個個英文都幾好播好細個就識好多生字,我地呢d中坑聽同講都廢,寫就好d
點解咁多人仲覺得係移民PLAN !?
要走就緊係賣晒D野走, 仲諗住返黎既仲乜要走?!?

度門會永遠開住等你?
走左你係香港D野會唔攪你? 例如錢, 資產, 唔好答我無可能或唔會咁癲掛...
係都要做乜都計到盡既香港人, 醒未
2/3都好....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞