一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
先講一下背景

一家四口,兩公婆過幾年就40歲,兩個女準備入小學

手頭現金加埋MPF 有150萬左右
另有一居居,賣樓可以攞返330萬左右(如果留港,五年內可以找埋尾數)

兩人英文極廢等同文盲,預咗未必搵到工

離開主要比兩個女攞到BC,將來佢地有得選擇

但而家有以下難題,諗緊點分配d錢

方案一
賣曬支產,攞400萬,分散到ETF,股票及基金等(大約分5至7份錢),現金keep 50-70萬,做到收息約兩萬一個月,到過邊鄉下地方生存

方案二
留住香港層樓比屋企人住,幫我供埋,攞住150萬去英國,萬一搵唔到工,挨到攞到BC加燒曬d錢,就回流

大家點睇

方案一

方案二
咁不如直接送小朋友去讀書咪算, 2公婆留係香港
同意,真係唔慣都可以番香港
一定唔會比間屋 屋企人住
錢緊係放係自己袋好
可能會搵到工呢
唔會分開
全部錢加埋可以做到32000到一個月
咁要計international.錢喎
但英國全球收稅返嚟打工份糧以經會少啲,再比兩成英國
80後英文廢極有個譜呀,中小學都讀英文喎
方案一做唔做收息2萬一個月呀
英國有公立收,我先會走,如果一定要私校我唯有留港
1, 其實妳有心機學,去到播1年點都識d英文
我得妳1半身家,唔係我都帶埋d細路走
送過去邊有得免費讀中小學
堅廢架
靠收息好似有啲唔穩?
有無諗過齋送仔女過去讀書
兩公婆就派其中一個過去試住生活一年先
另一個留番香港搵錢
層樓放租
6%應該得
十月尾仲有bno平權二讀,可能過埋你直接有bc唔洗驚
頭六年要預冇福利喎
讀到公立咩?
兩公婆都係?
身邊朋友同你一樣情況,但佢女文ok,所以都係走
為仔女學英文先
你到時長住番香港 都仲係英國居民?
方案3 將屋企層樓租出去 叫人地幫你供 ,攞住150萬去英國,萬一搵唔到工,挨到攞到BC加燒曬d錢,就回流

挨唔住都可以收住租係果邊用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞