一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
原來係咁
咁我收番第二點

咁你老婆過去試下住半年至一年先
如果真係唔ok你先再過埋去試?
始終你留港有多份穩定收入
唔係麻
一定會學
方案1 唔洗諗
除非你學好d 英文

4m收息 去到唔做嘢 退休既話
6年內萬一一個金融危機 你買個d 收息產品好似匯豐咁 價跌+唔派息

你返香港又死 唔返香港又死
貪到足
諗咁多
係走就走啦
入唔到公立就唔走真係笑左
你邊到搵6%穩定回報 萬一無咁你食屎?
關乎生活既決定唔好咁求其好
或者返返去同父母住
你仔女唔過埋去點拎
三,學番d survival english,唔好比自己有借口話英文渣。

菲傭姐姐黎香港做野都一樣啦,仲要學廣東話服侍mum,難十倍。
你有冇bno先!仲有唔一定去英國!
六年錢一定夠
方案一即係有6%回報, 你有信心ok?
咁你報英文課程讀住一年先囉,有心走無心學英文?
帶曬150萬去
層樓租出去 每個月起碼有租收
走難就方案一
移民就方案二
推 抗爭Mind Map #取回強積金 7.11-12 初選 #黃色經濟圈 BNO「5+1」 #馬格尼茨基人權法
雖然我入世未深 但覺得方案2好似好好多
一黎 你而家賣樓 拎住個幾百萬又唔係可以夠你過世 兩頭唔到岸 一覺唔覺意見自己有錢亂洗晒仲大鑊 加上香港樓價 暫時睇都算穩定 (即使樓價趺 都係自住驚閪)

不過方案2個到 比屋企人住會唔會有問題? 例如租霸之類 呢啲涉及到家庭糾紛既野 真係關係好好先有得玩...
可能想老婆拎左變bc,bc可以傳俾仔女
所以150萬預要回流
450萬就食息生存
應該唔洗喎
---------
You’re automatically resident if either:

you spent 183 or more days in the UK in the tax year
your only home was in the UK - you must have owned, rented or lived in it for at least 91 days in total - and you spent at least 30 days there in the tax year

----------------

If you’re not UK resident, you will not have to pay UK tax on your foreign income.

https://www.gov.uk/tax-foreign-income
你啱
英國諗住平權有熱錢流入英國
點知香港人計過度過有著數先黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞