一家四口想移民英國,但怕唔夠錢,想問下各位意見

456 回覆
148 Like 470 Dislike
你同你老婆仲可以碌爆晒卡借爆晒loan. 兩個人2-300萬點都有,英國就快同香港取消引導條例,其他野自己諗
反正佢有錢,就算唔做野半年到一年都應該生活到
咪一開始頭一年做part time只返晚上。早上報啲課程
其中一個辭咗份工, 去個邊試下住一排先啦, 大人都唔知頭唔知路咁, 衝動移民都係累咗個女
環境迫就會得,俾啲掙扎

親戚20年前已移民美國,而家都係乜英文都唔識睇(應該識講少少)係美國做超市執貨,仔女已落地生根
當身邊所有野都係英文就好快,何況英文係簡單語言,又唔似俄文
得罪講句 文盲就咪去啦
過多一年半載,層樓仲值幾多錢都好難講

而家cash out左佢,你喺英國做份咩工都好捱到仔女讀完書就算達成任務,你一家先係真正自由
有呀

但想知原因
肯做勞動工作的話,唔識英文都有工作
啲仔女咁細個,一定要過去睇住
去啦,唔好諗咁多
教吓大家
唔好自己賺晒
好似有得申請waive 識堆英國人香港做野全部唔駛交英國稅
如果本人樓主英文唔好,移民英國你會好吃力。
講緊唔止返工生活上都講英文,柴米油鹽,燈油火蠟,水電煤稅都係要打電話講英文(接電話可以黎自好多地方威爾士,利物浦,蘇格蘭超級濃口音)

即使你本人英文好好都要起碼一年,用你耳仔適應當地口音,講緊倫敦英文已經非常soft非常容易明白,但係英國人唔係剩係講RP口音。好多英國人都黎自唔同地區,未計移民人口啲口音。英國人同英國人溝通大部分都係用緊大量slang 同dialect,同你地一般人同英國人溝通英文好大分別。

唯一,一係打華人工做廚房工,大家喂喂喂一齊講中文又唔洗見人,但係想講當地英國打華人工,華人黑華人好嚴重,唔熟唔吃。

建議樓主是但一個人過黎試水溫睇下點再決定。

利申:英國三年,U grad,老公英國人
兩個小朋友拎到英籍,教育費賺左一千萬
到時港共唔俾你返
身家少過你,我都諗緊係咪應該太空人,老婆陪仔過去讀書,自己留係香港搵錢,層樓搵方法出租cover供樓錢,自己返阿媽到住,父母在我都唔會走

我都知做太空人好辛苦,但唔想下一代讀國教就只可以咁樣

利伸:兩公婆唔夠三十中,都係大學畢業,個仔岩岩出世,老婆而家無做野,上年先買樓仲要供30年借左6成唔可以明租出去,銀行加埋唔夠一球現金
咁我見我呢邊喺水吧做嘢啲師傅平時都係自己講中文嘛
飲茶啲伙記都係咁

天無絕人之路嘅
擔心搵唔到工不如擔心英文能力差考唔到試仲好
得400 萬資產,如果你覺得自己搵唔到嘢做冇收入,你根本捱唔到5+1 年

淨係租金/council tax/utilities 都講緊平均2000 磅一個月,有時唔係你想住平啲就唔介意住細啲,有機會業主/經紀覺得間平嘅太細唔適合你地一家四口而唔租俾你, 淨係住都已經£144,000

因為你未有任何福利,當你讀普通學校都要俾學費,保守計£30,000一個,兩個已經6萬磅,咁得返£200,000 一家四口用六年,每個月衣食行(交通費好貴)仲要每年俾NHS,得三千幾磅,真係無乜可能。

仲有,如果你五年都係搵唔到工,其實都唔知你做唔做到BC, 而家咩細則都未出,唔係講緊包你五年之後一定得

如果你一心打算捱完六年無交過稅就攞人福利,同蝗有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞