其實去過英國既人都未必會覺得英國好住....(純討論)

483 回覆
94 Like 261 Dislike
我都相信係,要有相似生活感覺的話。

不過如果有財力,晚晚係Leicester Square𠴱啲留連,都okay有feel啊
我覺得英國得意大利菜/印度菜好食
其他都唔好食...日本菜勁難食, 爭鮮質素仲要收你貴一貴
韓國菜更加難食, 但d鬼佬係食唔出, 都照食...
香港就識得分好唔好食, 一間唔好食已經無人會排隊
所以食物比英國有質素
食非洲嘢
咁係因為香港人對口音零容忍
人地大英帝國咁多殖民地一早習慣晒唔同口音

老實講香港人講得算係易聽
曾經有英格蘭人同我講蘇格蘭啲口音好重
咁就睇你搵幾多啦, 交租交稅先講儲到錢先講啦
你去試下咪知囉, 我等買香港樓
新加坡不了
Gardening 真係咪搞 有時想買apartment 多啲真係因為唔想搞garden
我個個英國fd都勁鐘意香港, 每次都黎玩咪又係覺得開心,
未見到個現實姐
咪賴其他人啦
一直都講緊價錢
覺得有幾間拉麵幾好食
canary wharf個邊貴唔貴? 其實個邊發展左好多樓
我又唔介意住鄉下,識渣車就得
最撚貴係交通 搭tube一程最少兩鎊
依家係咪可以開始send求職信
其實係香港平咋
好撚平 五百萬有一至兩房 鎊平唔買笨柒
你自己上rightmove睇下咪知道貴唔貴
呢樣堅係key point!
邊間印像中得金田家好食

澳洲飲食屌打英國
For me
印度嘢其實可以KO我條中餐癮
啲飯真係好好味
就係睇你唔順眼, 係呀, 你而家講廣東話都鬼鬼地, 就黎變成純種英國人啦, 你條鳩毛都金哂啦
同意要一齊計

我自己個時住zone2/3 之後zone1返工 雖然返工都要成粒鐘 不過住嘅樓好新又大 日日返到屋企都覺得好舒服 放假唔出街留係屋企都可以去個露台坐下chill下
去旅行玩,邊度都開心
巴打都係想帶出依樣
birmingham口音都唔同啦, 佢又要去扮birmingham人
食同行好大分別
除非住番大city 交通先叫同香港有得比
成個英國咁大係喺倫敦先有番香港嗰種都市嘅感強

不過雖然係咁,我覺得都好住嘅
只喺會好掛住香港啲美食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞