其實去過英國既人都未必會覺得英國好住....(純討論)

483 回覆
94 Like 261 Dislike
其實去過英國既人都未必會覺得英國好住
我係英國都住過幾年(之前因為工作關係, 而家係香港)
衣食住行 4樣野大家可以討論下
衣 : 你平有平買, 有primark當你過到骨!
食(出街食): 早餐咖啡加面包都3-4鎊, 中午如果你頂到唔食餐廳都可以去tesco買5鎊meal deal, 如果餐廳食都6-7鎊, 晚餐出街食都要15鎊起跳, 如果早午晚自己煮, 自己食另計!
住 : 其實市中心d apartment都唔平架, 我之前住birmingham, 兩房單位都要1300一個月, 離市中心15-20分鐘巴士
行 : 有錢可以買車自出自入, 無錢坐巴士火車都貴, 4鎊巴士全日任搭, 單次好似3鎊
大家可以討論下係咪真係afford到...
另外英國人出左名係假, 你唔信就算啦
住過新疆教育營未?
你講既價錢同係香港都差唔多咋wor
係架, 我仲未講交稅, 身邊既朋友個個都專業人士都過得緊湊
娛樂一定無香港咁多, 野食你預左好多野想食都食唔到啦,
不過空氣清新d同間屋大d, 買野就唔會有好多新野囉
一定係最後先用到....
車費咁貴嘅咩
我年頭返咗黎香港
如果有其他五眼聯盟國家收港人,真係諗下其他
英國老老實實唔住得人
要諗都諗澳美加
有時係為左下一代健康
唔係淨係為自己過去嘆世界
Bham咁多學生點會唔貴
開支同香港唔差得遠
但娛樂就香港好好多

不過依家係走難 無得要求咁多
食物方面 可以價錢差唔多, 但野食質素無得比
我講中午你食5鎊meal deal係一份三文治,一包細薯片, 一支氣水
呢個價錢無米線, 無中餐, 無韓國餐,無日本餐食, 你想食就要8-10鎊!
總之預食凍冰冰野食/junk food, M記都唔平架
晚餐150 只係一碟意粉/ 唔好食既中餐
你講嘅物價每一項都同香港差唔多
中餐十頭咋午晚同價 西餐先會午晚唔同
我住既地方為例, 英國中間, 第二大city
單次係2.4鎊 巴士, 火車單次係3.5鎊
既士全日係4鎊, 火車全日會去到6-7鎊

你倫敦仲貴, 貴到你喊
你tube/underground坐一個站都24蚊啦
坐巴士平d但預左塞車而且好耐
火車係成個歐洲數一數二地貴,不過勝在有日/月/年票。出遠門其實可以坐megabus
我都係咁諗
有月卡㗎ching
識搵都有平又好食既香港本身D平餐廳都好易中伏架啦, 好食又平 = 多人, 其實英國都係一樣道理姐
你預左其實地方都會提昇個價錢啦....多人住多人用資源就要收多d錢
你住下就知
住個英澳 兩邊都幾年 我個人prefer au多啲 英國racist 重啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞