其實去過英國既人都未必會覺得英國好住....(純討論)

483 回覆
94 Like 261 Dislike
你用香港文化去英國梗係啦
問題係食飯平時係 係屋企食
早午係食沙律,蔬菜,包,三文治
你用英國文化去美國 佢地都覺得奇怪啦
收拉
就咁睇你覺得唔係差好遠但係食物質素相差好遠你喺茶餐廳$50可以食個飯係英國五磅冇可能食個飯 三文治加杯咖啡就有
我鐘意去瑪莎買扒買叮叮
10 鎊三盒有羊扒,三文魚柳,豬鞍扒俾你揀
唔想煮就食 7 鎊三盒好好味既叮叮
貴少少既叮叮係癲到有新鮮材料由生叮到熟的
好正
而家講緊走難呀 你估去度假呀?
平過三藩市一大半

不過冇BNO個班好快就要入香港營
香港人慣左要人服侍,要乜有乜姐....
成日話唔方便,有幾唔方便? 好似七仔咁開24先叫方便?方便左你果陣,即係代表有人要返通宵,或夜晚九點十點先放到工。
你明知唔方便,你買野就一早plan定啦....

慣左被服侍,用餐就出去食,要人煮埋。點解唔可以自己煮,自己帶飯?你唔帶飯,咪meal deal搞掂佢算....
倒返轉,平時嚮香港放假有咩做?
九成打工仔,咪又係頹嚮屋企?
你會出街果d有咩做,行街食飯唱K睇戲。除左唱K,基本上英國都有齊曬。
你鐘意戶外活動,行山單車果d, 地方咁大,你點玩都得啦.....

我真心唔明有咩唔適應,最唔適應都係講英文姐?
subway嚮英國真心普通野
果排來到香港,無端端變左高級野

我記得有次嚮香港行街,見到有件衫,大大隻字貼住“出自英國著名品牌:primark" 真心笑撚左
其實如果我搵二萬五鎊一年。養唔養到一家三口?
我想說服我老婆過去。但條友上肯撚定搵唔到工,亦唔會想搵。
我自己healthcare professionals,我估應該搵到工...
咁真係無咩野食,我講事實都唔得咩
個班未去過英國又對英國有哂幻想既人,去下咪知
你講工作上福利?
你未入藉係用唔到佢既福利的, 如醫療
咁走左未?
稅前定稅後先?
我宜家稅前25k,扣完每個月得1600左右
一家有d忟
稅前呀,師兄你養家?
反而想知個邊搵工情況點?
一世人流流長...入藉前係6年, 入藉後係一世....緊係講緊入藉後既福利..
前6年咪當交走難稅
我試過係個邊搵office既工, 都幾難, 本地人好多都無工開
有工開個d到月尾都好緊湊
6年既洗費都唔少, 你都要預多d彈藥先得
因為英國既工作唔易搵, 有d人工低無人肯做
交埋稅無咩錢儲
咁小弟寧願考慮呢個島國,等有仔女先再安排佢哋去英國讀書:
基本上而家共識係如果有小朋友,唔想受香港式教育折磨,而家係時候要走。
至於其他情況,其實將來無人知,走左可能幾年內香港咩事都無,可能可以搵錢同享受機會就無左,而且好可能永遠返唔到香港。
但如果出現鬥地主,內亂,甚至戰爭,港元一夜變零,你住緊既太古城或者半山可以咩都無。人帶住舊錢走左,舊錢始終係你既。
依家好多聲音講英國有幾差,叫人唔好走,叫人留返喺香港,你諗下係咪純9up
一家三口,租兩房都去左1000鎊
加埋COUNCIL TAX,水電媒, 400鎊
難D WO師兄
sosad, 咁真係難....
我老婆唔會做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞