其實去過英國既人都未必會覺得英國好住....(純討論)

483 回覆
94 Like 261 Dislike
我都住Camden 但暫時都相安無事 touchwood
不過都算多街童
此post已完
我信你。
因為我住過Manchester三年。
但我亦唔認為真係好差。d乜野歧視果d真心唔太覺,或比人歧視完我唔知啦。
但我唔認為係咩咁大件事
返工同返學係有分別既
我出placement返學又“返工”
我住個度,聽講d中國酒樓易手既原因都係老細賭大左
placement同真係返工有d分別既
你以為啦 佢哋都係大白人主義 nice都係fake出嚟
做自由世界嘅奴隸 vs 享受奴隸世界嘅自由
其實give and take
起碼d patients冇投訴
jm9 依家係移民去嘆世界
至少唔駛驚出街畀狗咬同埋用vpn上網吖
坐幾年有得比你換BC仲係到又厭呢樣又厭個樣
一句講哂到時真係有得你去 咁你去唔去呀?
So what 依家唔走幾時走

最簡單既嘢偏偏冇人做
衣: 同香港一樣咁貴,但英國係加完VAT先咁貴

食: 食係真係貴,不過你自己煮就平啦。食既肉起碼叫新鮮同有肉味,唔洗日日仲要拎舊肉出嚟融雪仲有超市meal deal £3 算係咁啦,有件三文治,有包細薯片,有支野飲。 Again,平時lunch無邊個唔自己拎飯

住: £1300, $1300 港幣啊?市中心行去火車站五分鐘,600-700呎,兩房兩廁都係£1000 仲要新裝修。你住遠d Jewellery quarter £700 都有。 雖然未計council tax 同bills. 自己上 Rightmove 搵下,咪信樓主9up

行: 認同,好撚貴。巴士真係幾麻煩,火車無railcard 好撚貴
淨係可以每個禮拜去睇利物浦已經值回票價啦
所以我咪話d人唔知頭唔知路就話英國人nice係on9
人地根本假到爆
同香港人比好好多
我之前住 The Boulevard, Edgebaston, Birmingham B5
2房2廁所, 加埋水電媒係呢個價
真心要係食方面慳冇難度 如果係揀飲擇食既就算鳩數
但佢哋買餸好平,我又唔覺得悶喎咁多不同博物館同埋古蹟。
新鮮雞脾肉都係2-3磅 有500g
因為local唔食
走左幾年,d豬排5-6鎊勁多塊又好食,香港完全食唔番
多人去就自然香港人口味既食物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞