低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
我想請教,買400萬樓借9成另外要加借十幾萬MC, 做唔做到架?
咁借完咪多過9成?

定係要自己俾住個十幾萬mc, 成交搞掂哂銀行先再借十幾萬俾你

夠收入過到壓測應該可以

係咪姐係法律上可以
一個人儲左廿萬
我諗繼續進修讀phd 住緊老豆層樓
比較年長既同事建議儲黎買樓
儲多百零萬 做5成按揭 一路租一路供 條數cum到
聽落都好有道理 但我要儲咪儲到我30歲先買到
聽落又唔合理

放租一路供先岩

建議你九按上車先,門鑑低
我想請教,買400萬樓借9成另外要加借十幾萬MC, 做唔做到架?
咁借完咪多過9成?

定係要自己俾住個十幾萬mc, 成交搞掂哂銀行先再借十幾萬俾你

夠收入過到壓測應該可以

係咪姐係法律上可以

而家銀行無按揭可以多過九成
銀行原則上批俾我 要我補多少少文件先批
咁我簽左份野啦 簽左而批左唔用佢要罰手續費

問題黎啦
保費折扣得8折 呢個時候仲有冇得再R多d
果陣岩岩訓醒柒下柒下係電話冇講下價
簽果陣又笠水

要R 的話要等埋其他銀行批先,之後攞佢Offer 同你而家間銀行講。
咁借完咪多過9成?

夠收入過到壓測應該可以

係咪姐係法律上可以

而家銀行無按揭可以多過九成

MC 保費係可以同步加借,不在九成範圍內
老底月入2萬五 , 不定期ot 每月多二到三千
有80個做首期

是否冇希望
有80個做首期

是否冇希望

差的。 當你買一層4M 樓,比兩成首期要 80萬,月供要$12069,壓力測試要月入$29748。注意,呢個只係計固定收人,如果收佣果的工要打個拆。

http://www.mreferral.com/mortgage-calculator.html
請教一下
而家係咪有種按揭係M+L
會有個高息活期戶口俾你存錢還錢
(借既本金 - 戶口既錢), 呢舊錢先計息?
已有一個供完物業, 想襯而家估價高時按左佢套現
套完放一陣預有少少回調, 到時先買第2個
如果真係唔回仲要gogogo就認命到時買貴
想知邊間銀行計埋回贈最抵
利申: 新手, 黎緊會逐間銀行問, 勿diu我攤大手板問人拎答案, 想周圍聽下意見

你沽咗層樓仲點會有呢個Mortgage Link account?
如果你層樓供完或供咗好多,可以考慮加按,而家大部份銀行都會比個Mortgage Link account 你,咁到時你就可以將加按的錢放入去,佢就會比返高息你。 要注意,銀行只會計你借既銀碼既一半黎比高息你。例如你借$4M,只會計$2M 比高息你。
請教一下
利申: 新手, 黎緊會逐間銀行問, 勿diu我攤大手板問人拎答案, 想周圍聽下意見

你沽咗層樓仲點會有呢個Mortgage Link account?
如果你層樓供完或供咗好多,可以考慮加按,而家大部份銀行都會比個Mortgage Link account 你,咁到時你就可以將加按的錢放入去,佢就會比返高息你。 要注意,銀行只會計你借既銀碼既一半黎比高息你。例如你借$4M,只會計$2M 比高息你。

人地講緊翻按

高定低?
請教一下

人地講緊翻按

睇錯咗,以為係沽貨套現

高定低?

住宅?

高定低?

住宅?

是啊

高定低?

住宅?

是啊

2012年 開始 青衣碼頭那邊

高定低?

住宅?

是啊

而家係 2.15%, 最平係 1.7% 左右。

高定低?

住宅?

是啊

咁我係中銀 應該問下其他行?轉按?
有無風險架?
多謝

高定低?

住宅?

是啊

有無風險架?
多謝

加按或轉按

問多幾間,而家周圍做緊H+1.28, cap 2.15%

高定低?

住宅?

是啊

有無風險架?
多謝

個人覺得無乜風險。 其實你可以問下中銀睇下佢地有無得將個rate 變低同有1% (或以上) rebate. 同一間銀行有個好處就係唔洗經律師樓,通常簽過份新合約就可以。 轉銀行就要上律師樓簽野,情況就好似你買一層樓咁,只不過買家同賣家係你自己。

高定低?

住宅?

是啊

有無風險架?
多謝

個人覺得無乜風險。 其實你可以問下中銀睇下佢地有無得將個rate 變低同有1% (或以上) rebate. 同一間銀行有個好處就係唔洗經律師樓,通常簽過份新合約就可以。 轉銀行就要上律師樓簽野,情況就好似你買一層樓咁,只不過買家同賣家係你自己。

原来如此 過幾日落去中銀問問先 多謝

高定低?

住宅?

是啊

有無風險架?
多謝

仲有呢個case可能要比稅
有80個做首期

是否冇希望

差的。 當你買一層4M 樓,比兩成首期要 80萬,月供要$12069,壓力測試要月入$29748。注意,呢個只係計固定收人,如果收佣果的工要打個拆。

http://www.mreferral.com/mortgage-calculator.html

我明 唉 如果比到3成首期有冇用?
禁完一輪 只買到350

高定低?

住宅?

是啊

有無風險架?
多謝

仲有呢個case可能要比稅

轉按唔洗比稅喎。除非轉果陣時加名/減名。
請教一下

人地講緊翻按

睇錯咗,以為係沽貨套現

係翻按啦
真係博一博, 唔敢賣喇
咁有冇話邊間抵?

都係大果幾間。 其實間間差唔多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞