低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
600萬以上只做6成
600萬就可以做8成

假如樓價630萬, 自己抬30萬上會可唔可以做到8成
假如我搵到間六球打算做八成
队咗首期1.2m仲有咩駛費

另外通常做按揭要咩文件
要搵擔保人係咪要晒兩個人嘅入息證明/稅單

另外通常做按揭要咩文件

是咪都係呢啲
600萬以上只做6成
600萬就可以做8成

唔可以

另外通常做按揭要咩文件

是咪都係呢啲

係,文件就好視乎你做咩工
一般打工仔定薪睇最近三個月糧單
非定薪睇六個月甚至更長
如有其他物業,就要比埋供款表
如有其他物業收租就提供已打厘印租單同租金收入證明
借左稅貸都要同銀行講
我想問如果唔係打工,而係做生意
佢批俾我戈個條件會唔會唔同

申請戈時個stress test又點計?

我做保險agent
要借3.8m loan 8成
剛剛恆生出左offer 最快
其餘銀行不停要我補野
基本上文件同壓力測試冇咩唔同
半年statement 同埋稅單就ok
一般要搞幾耐先有offer letter?
搞左成個幾月, 早幾日先打黎同我講初步approve左
但仲同我fight緊個plan

有冇人知仲要搞幾耐?

有冇人知仲要搞幾耐?
你如果要經按保就一向耐,其實一頭半個月走唔甩

不過我最快試過一星期批左
兩份工
一份FULLTIME定薪
一份PARTTIME不定薪
咁PARTTIME個份收入計唔計埋壓測?

有冇人知仲要搞幾耐?

係要經, 但真係搞左好耐
好唔安心
兩份工
一份FULLTIME定薪
一份PARTTIME不定薪
咁PARTTIME個份收入計唔計埋壓測?

part time 合約,出糧紀錄一次過比晒銀行去計埋穩陣D

有冇人知仲要搞幾耐?

好唔安心

你冇做到預先批核?!

有冇人知仲要搞幾耐?

好唔安心

你冇做到預先批核?!

不過計過數就無問題, 佢都口頭話批到
但係唔知佢仲要搞幾耐個人就心掛掛咁

有冇人知仲要搞幾耐?

好唔安心

你冇做到預先批核?!

口頭

點解唔搵獅子或馬拉松做左預先批核先

有冇人知仲要搞幾耐?

好唔安心

你冇做到預先批核?!

口頭

點解唔搵獅子或馬拉松做左預先批核先

個銀行staff話預批其實你轉左單位都係要重新批過
如果睇岩先預批,早就俾人買左啦

有冇人知仲要搞幾耐?

基本上ok架喇,可能銀行等緊出文件俾你簽姐。我果時都搞左好耐 申請左4 間,最後揀左大貓
按揭火險邊間抵?
按揭火險邊間抵?

火險用返銀行畀你個間最好,你用第間買撚左畀保單原來火險睇佢話你份火險冇包呢樣個樣
想買間收租
冇工作點先可以申請按揭

開公司岀糧比自已

仲要好似營運兩年?
想買間收租
冇工作點先可以申請按揭

開公司岀糧比自已

如果問你攞報稅表點算
想買間收租
冇工作點先可以申請按揭

開公司岀糧比自已

如果問你攞報稅表點算

有限公司囉
600萬以上只做6成
600萬就可以做8成

唔可以

800萬以上好似只可做5成?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞