低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
自己做老闆

我出返4萬蚊比自己, 出半年可唔可以當係入息証明?

仲有係咪得400萬樓可以做九成?

要供埋MPF,同埋報稅
好似話$420萬以下但最盡只借$360萬,即係$400萬以下九按

400萬 多左1蚊都要全數做8成
無記錯既話

多左1蚊可以自己補

跟合約個銀碼架
想問有冇巴打做按揭,唔係直接搵銀行?

個fd 做中銀保險agent, 而家公司比佢做埋按揭
有冇巴打試過同一銀行r佢減息?

我兩年前同呀爺做 h+1.3 1% rebate今年過罰息期,申請減息,佢開 h+1.3 1.4% rebate

其實低唔低?重新計過會唔會供多左利息?個1.4%又好吸引
想問下點解有行會offer到嗰1.6巴仙回贈,係拆開1巴仙堅回贈 另外0.6先至扣loan amount咁嘅?
唔係金管局一定要扣loan size?

呢個未見過 等其他巴絲答

我見大行都扣足
係佢話拆得開
心諗有無伏

我兩年前同呀爺做 h+1.3 1% rebate今年過罰息期,申請減息,佢開 h+1.3 1.4% rebate

Sor 自膠,兩年前係h+1.7
有無d 保險 touch wood 過身都可以還左個mortgage 佢
四五十年樓齡啲樓
三百幾萬
做唔到九成

咁應該做到幾多成?

假設供款人有足夠收入同未到三十歲

四五十年樓真係有D蚊,落訂前問下銀行最穩陣

理論上點解樓按會對樓齡有要求?
就會舊樓第時重建,佢既價值都唔會消失
ie 重建就有市建局之類用市價收返咁計

d 樓舊會冧,設計上只得50年壽命
假如我搵到間六球打算做八成
队咗首期1.2m仲有咩駛費

另外通常做按揭要咩文件
要搵擔保人係咪要晒兩個人嘅入息證明/稅單

是咪都係呢啲

想請教下呢個咩apps黎
記住去銀行估左價先
一陣估唔足要撻訂就仆街
認真問, 其實我想知銀行會點計唔穩定收入, 例如經紀佣金收入

有齊3年幾糧單, 有時十零萬一個月, 有時廿幾萬一個月

我相信銀行都會打個折, 但大概會係幾多%, 定直頭唔睇
有無d 保險 touch wood 過身都可以還左個mortgage 佢

好似有
業主post 果邊尋日先好似講過

好似有

買人壽
死左咁筆錢就可以還樓按
請問綠表2手居屋既按揭擔保人可否是男/女朋友?

如果樓齡唔夠20年, 應該唔洗擔保人
叫個職員了解下綠表2手居屋點做先啦

居屋政府咪你擔保人

好似有

有 保額會隨住年月減少 同未供完既額掛勾
認真問, 其實我想知銀行會點計唔穩定收入, 例如經紀佣金收入

有齊3年幾糧單, 有時十零萬一個月, 有時廿幾萬一個月

我相信銀行都會打個折, 但大概會係幾多%, 定直頭唔睇

除12
記住去銀行估左價先
一陣估唔足要撻訂就仆街

接過唔少咁既case

依家大貓基本2M以前都做到H+1.28% 同1.6% rebate 了
自己做老闆

我出返4萬蚊比自己, 出半年可唔可以當係入息証明?

仲有係咪得400萬樓可以做九成?

要供埋MPF,同埋報稅
好似話$420萬以下但最盡只借$360萬,即係$400萬以下九按

400萬 多左1蚊都要全數做8成
無記錯既話

多左1蚊可以自己補

跟合約個銀碼架

.......
咁可以叫賣家開4M 自己補1萬比會架嘛
想問下點解有行會offer到嗰1.6巴仙回贈,係拆開1巴仙堅回贈 另外0.6先至扣loan amount咁嘅?

係 堅的
個1%係cash in hand
任你洗

loan size 幾大?而家周圍做1.28%
記住去銀行估左價先
一陣估唔足要撻訂就仆街

接過唔少咁既case

有冇得搞

係 堅的
個1%係cash in hand
任你洗

咁搵下大行fight下先
之前揸兜同大貓都係直接將1.6%扣哂落loan amount
有冇辦法高過600萬做8成?
同埋點睇新樓發展商plan?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞