低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
大家會揀現金1%回贈,定1.6%扣本金?

我揀1%真回贈好過

其實兩個都係真...
一個借80%回1%
一個借79.xx%回1.6%

買$100 野,畀左$20 首期,同銀行借$80, 銀行回贈$1

即係實際你畀左$19 首期

買$100 野,畀左$20 首期,同銀行實際借$78.5, 銀行回贈$1.5

即係實際你比左$21.5首期

回贈多,首期畀多左,息慳多左
你又岩

你好似仲未搞清楚 1.5% 點回贈

$100蚊 借$80 回1% 有$1蚊 (即係仲要還$79)
回1.6% 借$78.4,要拎多$1.6出黎
但幾個星期後佢俾番$1.6你
前後幾星期, 賺$0.6(3.6 m計,都成萬幾蚊)
借大耳loan都借番黎俾佢啦麻?
除非你話好等錢洗

緊係喇
我置業POST都整過類似例子.. 點解仲有人覺得1%係抵d
1%只係現金回1%

1.6%係自己先拎出黎,佢再比番你, 然後loan amount再扣1.6% ...

係喎,六成入面計喎,搞錯左添

我揀1%真回贈好過

其實兩個都係真...
一個借80%回1%

買$100 野,畀左$20 首期,同銀行借$80, 銀行回贈$1

買$100 野,畀左$20 首期,同銀行實際借$78.5, 銀行回贈$1.5

你又岩

$100蚊 借$80 回1% 有$1蚊 (即係仲要還$79)
除非你話好等錢洗

點解賺

條數好似唔係咁計
我記得係用借款額黎計,即係80蚊的1% = 回0.8蚊
同埋hkmc借果幾成係唔計
當600萬樓,佢係回六成的1/1.6%

有錯請指正

係樓價6成既 1% / 1.6%

因為 "樓價6成" 唔影響條數點計, 所以我都廢事寫落去

知係樓價6成, 但1.6蚊咁睇一眼就明
又唔影響1%抵定1.6%抵

我揀1%真回贈好過

其實兩個都係真...
一個借80%回1%

你又岩

除非你話好等錢洗

點解賺

條數好似唔係咁計

有錯請指正

$100 入面有$20 係首期,$80係按揭,$80入面有$20 係MC,$60係銀行,假設銀行係呢$60入面回贈$2蚊,即係Loan Amount 係$58. 同時間首期就係$22. 但短時間後銀行就會回贈返$2,變左首期實際係畀$20, 但loan amount 依然係$58

銀行按揭貸$58 + MC貸$20 + 首期$20
即係$98, 平左$2
有錯指正

除非你話好等錢洗

點解賺

條數好似唔係咁計

有錯請指正

$100 入面有$20 係首期,$80係按揭,$80入面有$20 係MC,$60係銀行,假設銀行係呢$60入面回贈$2蚊,即係Loan Amount 係$58. 同時間首期就係$22. 但短時間後銀行就會回贈返$2,變左首期實際係畀$20, 但loan amount 依然係$58

銀行按揭貸$58 + MC貸$20 + 首期$20
即係$98, 平左$2
有錯指正

1.6% 借58.4 自己出21.6 銀行回1.6蚊 =101.6
1% 借 60 自己出20 銀行回1蚊=101
屋企人諗住買成幢村屋比3兄妹住
手頭上得300萬hkd +100萬rmb
買到800-900萬村屋 ?
得我同呀哥有收入 我係穩定收入
要供幾多
個妹係外國 有諗過頂樓放租

希望有巴打回覆
想請教 未出滿意紙的村屋 買賣即是村花??
如拎住村花等佢出滿意紙時, 補地價果part 會唔會要買家負責?
屋企人諗住買成幢村屋比3兄妹住
手頭上得300萬hkd +100萬rmb
買到800-900萬村屋 ?
得我同呀哥有收入 我係穩定收入
要供幾多
個妹係外國 有諗過頂樓放租

希望有巴打回覆

村屋未必借到6成,當5成黎計,用而家息口黎計,一個月要還$16,972, 月入最低要求係$40952

詳細可以係經絡個網度計:

http://www.mreferral.com/mortgage-calculator.html
我同女朋友夾埋儲左50萬
上網見到錦上路好多村屋都係300-400尺 150-200萬左右
我想問銀行最盡可以按到幾多成
好多人話最多6成
但我又係網上見過有人話可以有8成 要睇樓齡
咁邊樣先岩?
我有諗過去問地產商 但地產商一定老虎蟹都話按到
之後再最後銀行借唔到 我就舌左佣金錢 細訂
有冇巴絲知道
上網見到錦上路好多村屋都係300-400尺 150-200萬左右
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

村屋預5成按
最好去銀行問左先
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

村屋預5成按
最好去銀行問左先

買村屋要留意好多野門口前面條路係屬於邊個都要搞清楚
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

上次申請mortgage , 條友同我講係睇樓齡, 最高8成
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

上次申請mortgage , 條友同我講係睇樓齡, 最高8成

如果真係做到8成
咁村屋上樓真係指日可待
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

如果真係做到8成
咁村屋上樓真係指日可待

村屋據我所知係五成按,你最好落訂前問銀行,搵資深D 既問
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

村屋預5成按
最好去銀行問左先

想問條路屬於邊個會有咩影響
好多人話最多6成
咁邊樣先岩?
有冇巴絲知道

村屋預5成按
最好去銀行問左先

想問條路屬於邊個會有咩影響

如果條路係屬於第個業主, 佢玩野封左你出入口或者日日倒垃圾係你門口都得
係咪俾完細訂之後
拎份臨時買賣合約去銀行搞按揭
係咪俾完細訂之後

係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

哇 好趕wor 快d apply 啦
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

聽日去匯豐搞
匯豐係咪好鬼慢
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
最近三個月糧單銀行月結單(固定收入)
或最近六個月糧單銀行月結單(非固定收入)
稅單
住址證明
所有私人貸款,稅貸文件(如有)
其他物業供款文件(如有)

搵個地方有齊幾間銀行一次過搞晒, 我多數問三間
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

聽日去匯豐搞
匯豐係咪好鬼慢

慢到仆街
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
最近三個月糧單銀行月結單(固定收入)
或最近六個月糧單銀行月結單(非固定收入)
稅單
住址證明
所有私人貸款,稅貸文件(如有)
其他物業供款文件(如有)

搵個地方有齊幾間銀行一次過搞晒, 我多數問三間

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞