低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
自己做老闆

我出返4萬蚊比自己, 出半年可唔可以當係入息証明?

仲有係咪得400萬樓可以做九成?

要供埋MPF,同埋報稅
好似話$420萬以下但最盡只借$360萬,即係$400萬以下九按

問多少少..

做九按樓經經紀租比人
其實係咪都冇咩大問題?

自己諗
渣打覆左 H+1.28 & 1.6% cash rebate (loan size約$4.9M), 仲有無得搥

奧仔
渣打覆左 H+1.28 & 1.6% cash rebate (loan size約$4.9M), 仲有無得搥

數字上差唔多了
留名
留名

已經係好好。

已經係好好。

Thx.呢個係email offer, 未簽正式offer letter

而我要俾呢筆大數去發展商既時間係7月5號, 咁我要幾時confirm銀行簽offer letter?

p.s. 仲等緊大貓同奶媽銀行feedback, 應該下個week有結果
有冇辦法做到十成按
有冇辦法做到十成按

問親朋借
有冇辦法做到十成按

問親朋借

之前唔係有發展商幫你做十一成咩
宜家冇左既
唔過壓測
揾擔保人要有咩資格

已經係好好。

Thx.呢個係email offer, 未簽正式offer letter

而我要俾呢筆大數去發展商既時間係7月5號, 咁我要幾時confirm銀行簽offer letter?

p.s. 仲等緊大貓同奶媽銀行feedback, 應該下個week有結果

H+1.28已經暫時係我見過最低
巴打咩樓

差唔多了
[IT狗置業好幫手]低調置業討論區(27)
https://lihkg.com/thread/221017/page/1?ref=ios

歡迎各位準業主入嚟討論
銀行原則上批俾我 要我補多少少文件先批
咁我簽左份野啦 簽左而批左唔用佢要罰手續費

問題黎啦
保費折扣得8折 呢個時候仲有冇得再R多d
果陣岩岩訓醒柒下柒下係電話冇講下價
簽果陣又笠水

笠水

個份咩文件來架未聽過要罰手續費

嫲孫巴打咁快批左簽埋?
見你好似唔係搞左好耐

我果度仲係未有回音, 話就講話文件齊晒...叫我等下

簽左唔係批左
只係原則上批左 要補埋少少文件先正式批

btw 估唔到有人記得我
早排到而家一個月左右啦
之前太過緊張 原來件事好簡單

緊記得你啦嫲孫巴
恭喜晒

嫲孫巴都係買返 本身想買嗰度?

已經係好好。

巴打咩樓

嘉匯樓花

已經係好好。

巴打咩樓

嘉匯樓花

折實係咪都18k呎?
正常你早1個月到簽offer letter就得
銀行會跟你成交日子寫明你幾時前先用筆錢

已經係好好。

巴打咩樓

嘉匯樓花

折實係咪都18k呎?
正常你早1個月到簽offer letter就得
銀行會跟你成交日子寫明你幾時前先用筆錢

Thx, 咁我等多3, 4個weeks先簽
自己做老闆

我出返4萬蚊比自己, 出半年可唔可以當係入息証明?

仲有係咪得400萬樓可以做九成?

要供埋MPF,同埋報稅
好似話$420萬以下但最盡只借$360萬,即係$400萬以下九按

400萬 多左1蚊都要全數做8成
無記錯既話

400-450萬可借360萬 過了450萬就一定要8成了
想問下點解有行會offer到嗰1.6巴仙回贈,係拆開1巴仙堅回贈 另外0.6先至扣loan amount咁嘅?
唔係金管局一定要扣loan size?
想問下點解有行會offer到嗰1.6巴仙回贈,係拆開1巴仙堅回贈 另外0.6先至扣loan amount咁嘅?
唔係金管局一定要扣loan size?

呢個未見過 等其他巴絲答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞