低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

哇 好趕wor 快d apply 啦

聽日去匯豐搞
匯豐係咪好鬼慢

慢到仆街

我覺得睇人 我apply左四間, 匯豐同東亞同日第一reply. 呀爺遲少少 跑人未覆
係咪俾完細訂之後
拎份臨時買賣合約去銀行搞按揭

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
最近三個月糧單銀行月結單(固定收入)
或最近六個月糧單銀行月結單(非固定收入)
稅單
住址證明
所有私人貸款,稅貸文件(如有)
其他物業供款文件(如有)

搵個地方有齊幾間銀行一次過搞晒, 我多數問三間

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

你要唔要借按保

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

你要唔要借按保

要呀 係咪相對會耐小小

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

你要唔要借按保

要呀 係咪相對會耐小小

經MC 係要耐少少
最緊要你一去到銀行就齊晒文件

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

聽日去匯豐搞
匯豐係咪好鬼慢

慢到仆街

我覺得睇人 我apply左四間, 匯豐同東亞同日第一reply. 呀爺遲少少 跑人未覆

我同你相反
我想請教,買400萬樓借9成另外要加借十幾萬MC, 做唔做到架?
咁借完咪多過9成?

定係要自己俾住個十幾萬mc, 成交搞掂哂銀行先再借十幾萬俾你
我想請教,買400萬樓借9成另外要加借十幾萬MC, 做唔做到架?
咁借完咪多過9成?

定係要自己俾住個十幾萬mc, 成交搞掂哂銀行先再借十幾萬俾你

其實你借九按,銀行實際係借六成比你,其他三成係按保公司借比你,佢會再收你保費,保費係可以加借或一次過比的,保費一般來講有discount, 可以去到六折,幾萬蚊搞掂
咁借完咪多過9成?

其實你借九按,銀行實際係借六成比你,其他三成係按保公司借比你,佢會再收你保費,保費係可以加借或一次過比的,保費一般來講有discount, 可以去到六折,幾萬蚊搞掂

咁姐係借9成, 再借埋mc都冇問?
咁借完咪多過9成?

咁姐係借9成, 再借埋mc都冇問?

實際你係同銀行借六成,問MC 借三成,銀行會幫你同MC 搞
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

係,同時間做三間。 最好有渣X,中X 銀行。
到時你可以係三間裡面選一間。 要快,因為5月都多假期。

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

你要唔要借按保

要呀 係咪相對會耐小小

經MC 係要耐少少
最緊要你一去到銀行就齊晒文件

要經mc小心搞唔切
我搞左2個月到呢家都未批
你6月6成仲早過我呢家都未搞
我同女朋友夾埋儲左50萬
上網見到錦上路好多村屋都係300-400尺 150-200萬左右
我想問銀行最盡可以按到幾多成
好多人話最多6成
但我又係網上見過有人話可以有8成 要睇樓齡
咁邊樣先岩?
我有諗過去問地產商 但地產商一定老虎蟹都話按到
之後再最後銀行借唔到 我就舌左佣金錢 細訂
有冇巴絲知道

村屋預5成按
最好去銀行問左先

買村屋要留意好多野門口前面條路係屬於邊個都要搞清楚

想問條路屬於邊個會有咩影響

最壞影響係你出唔到門口,同返唔到屋企
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

聽日去匯豐搞
匯豐係咪好鬼慢

慢唔慢睇銀行職員
同埋如果要經mc就一定慢
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

Yes
係咪俾完細訂之後

唔該山林巴
好驚搞唔切

幾時成交?

6月6

準備定臨約正本
業主身份證
稅單
住址證明

即係假設我搵左3間銀行
可以3間都apply晒
最後再自己揀用邊間
咁樣啱唔啱?

係,同時間做三間。 最好有渣X,中X 銀行。
到時你可以係三間裡面選一間。 要快,因為5月都多假期。

馬拉松,國家都好似有唔同按保公司
獅子就MC
所以最好經唔同銀行唔同按保
咁借完咪多過9成?

夠收入過到壓測應該可以
銀行原則上批俾我 要我補多少少文件先批
咁我簽左份野啦 簽左而批左唔用佢要罰手續費

問題黎啦
保費折扣得8折 呢個時候仲有冇得再R多d
果陣岩岩訓醒柒下柒下係電話冇講下價
簽果陣又笠水

笠水

個份咩文件來架未聽過要罰手續費
假如我搵到間六球打算做八成
队咗首期1.2m仲有咩駛費

另外通常做按揭要咩文件
要搵擔保人係咪要晒兩個人嘅入息證明/稅單

是咪都係呢啲

想問係咩app 黎?

iPhone 28hse個按揭計算機嚟

問題黎啦
簽果陣又笠水

笠水

嫲孫巴打咁快批左簽埋?
見你好似唔係搞左好耐

我果度仲係未有回音, 話就講話文件齊晒...叫我等下

問題黎啦
簽果陣又笠水

笠水

嫲孫巴打咁快批左簽埋?
見你好似唔係搞左好耐

簽左唔係批左
只係原則上批左 要補埋少少文件先正式批

btw 估唔到有人記得我
早排到而家一個月左右啦
之前太過緊張 原來件事好簡單

緊記得你啦嫲孫巴
恭喜晒

問題黎啦
簽果陣又笠水

笠水

嫲孫巴打咁快批左簽埋?
見你好似唔係搞左好耐

簽左唔係批左
只係原則上批左 要補埋少少文件先正式批

btw 估唔到有人記得我
早排到而家一個月左右啦
之前太過緊張 原來件事好簡單

緊記得你啦嫲孫巴
恭喜晒

因為我都係果排上車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞