低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
請教一下
而家係咪有種按揭係M+L
會有個高息活期戶口俾你存錢還錢
(借既本金 - 戶口既錢), 呢舊錢先計息?
已有一個供完物業, 想襯而家估價高時按左佢套現
套完放一陣預有少少回調, 到時先買第2個
如果真係唔回仲要gogogo就認命到時買貴
想知邊間銀行計埋回贈最抵
利申: 新手, 黎緊會逐間銀行問, 勿diu我攤大手板問人拎答案, 想周圍聽下意見

你沽咗層樓仲點會有呢個Mortgage Link account?
如果你層樓供完或供咗好多,可以考慮加按,而家大部份銀行都會比個Mortgage Link account 你,咁到時你就可以將加按的錢放入去,佢就會比返高息你。 要注意,銀行只會計你借既銀碼既一半黎比高息你。例如你借$4M,只會計$2M 比高息你。

人地講緊翻按

睇錯咗,以為係沽貨套現

係翻按啦
真係博一博, 唔敢賣喇
咁有冇話邊間抵?

都係大果幾間。 其實間間差唔多。

而家間間做緊1.28
請教一下
利申: 新手, 黎緊會逐間銀行問, 勿diu我攤大手板問人拎答案, 想周圍聽下意見

你沽咗層樓仲點會有呢個Mortgage Link account?
如果你層樓供完或供咗好多,可以考慮加按,而家大部份銀行都會比個Mortgage Link account 你,咁到時你就可以將加按的錢放入去,佢就會比返高息你。 要注意,銀行只會計你借既銀碼既一半黎比高息你。例如你借$4M,只會計$2M 比高息你。

人地講緊翻按

睇錯咗,以為係沽貨套現

係翻按啦
真係博一博, 唔敢賣喇
咁有冇話邊間抵?

而家間間做緊1.28

而家做到1.28
我上年呢個時候買只係得1.5
而家每月供緊1.9x
請教一下

人地講緊翻按

睇錯咗,以為係沽貨套現

係翻按啦
真係博一博, 唔敢賣喇
咁有冇話邊間抵?

而家間間做緊1.28

而家做到1.28
我上年呢個時候買只係得1.5
而家每月供緊1.9x

等多一年轉走佢
經mc係咪麻煩d?
全部批晒咁計, 渣打唔經mc但按保無6折同個rate高小小
值唔值用渣打?
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

揾個平Rate 的,同埋有Mortgage Link。渣打果個係扣本金,唔會比現金你。
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

揾個平Rate 的,同埋有Mortgage Link。渣打果個係扣本金,唔會比現金你。

咁其實扣本金抵d定俾現金抵d?
扣本金好似可以慳返d息?
其實我唔明, 好多人有多餘錢放係Mortgage Link? 定我太窮, 買完樓根本就無曬錢
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

渣打都六折按保喎,同埋1.28
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

咁其實扣本金抵d定俾現金抵d?
扣本金好似可以慳返d息?

扣本金好過啦
其實我唔明, 好多人有多餘錢放係Mortgage Link? 定我太窮, 買完樓根本就無曬錢

擺球半落去一個月扣你兩千零蚊本金

Same 果陣買完樓俾埋裝修,真係仙都唔仙
假如真係有閒錢,我會擺落首期度
等mc果筆錢都俾少d

利申:當年9按上車,mc成9皮
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

唔係話mc先有6折?
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

唔係話mc先有6折?

搵多幾間問問啦
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

唔係話mc先有6折?

搵多幾間問問啦

apply左得渣打唔係mc
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

唔係話mc先有6折?

搵多幾間問問啦

apply左得渣打唔係mc

同個sales 講人地其他行保費6 折,你冇6 折我咪用第二間囉,香港咁多銀行

擺球半落去一個月扣你兩千零蚊本金

自己無...屋企人有都可以擺
最緊要傾下d息點分法
工廈有冇得按揭?

有,最多六成定五成
經mc係咪麻煩d?
值唔值用渣打?

唔係話mc先有6折?

之前問左大貓,呀爺同馬拉松,一開波已經係俾6折既offer
新樓做按揭係點估價?
折實價定原價?
會唔會一定估得足?
新樓做按揭係點估價?
折實價定原價?
會唔會一定估得足?

一手跟發展商簽臨約個價做按揭
正常一定估足
自己做老闆

我出返4萬蚊比自己, 出半年可唔可以當係入息証明?

仲有係咪得400萬樓可以做九成?

要供埋MPF,同埋報稅
好似話$420萬以下但最盡只借$360萬,即係$400萬以下九按
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞