低調物業按揭疑問討論

292 回覆
3 Like 6 Dislike
如果新樓發展商有現金分期回贈,
做按揭時銀行會唔會係樓價到減走個回贈架?
如果會就大獲

回贈係發展商送錢比你 唔關樓價事

做按揭係用原價去計 即係未回贈前

接臨買上面個價計

岩岩打去問,真係係樓價到扣左回贈
因為筆回贈唔細,樓價8.5%
有冇得同佢傾,叫佢估高d
btw唔該哂兩位巴打
btw唔該哂兩位巴打

即係佢打折比你咁做
好似樓花個期咁
如果係咁既話。臨買上面個價係會show discount 黎既價
Mortgage 只會按個個數黎計幾多成
btw唔該哂兩位巴打

即係佢打折比你咁做
好似樓花個期咁
如果係咁既話。臨買上面個價係會show discount 後既價
Mortgage 只會按個個數黎計幾多成
有冇巴打試過同一銀行r佢減息?

我兩年前同呀爺做 h+1.3 1% rebate今年過罰息期,申請減息,佢開 h+1.3 1.4% rebate

其實低唔低?重新計過會唔會供多左利息?個1.4%又好吸引

loan size 幾大?而家周圍做1.28%

2.6M
其實可以出面搵轉按, 但我費事煩又要搵律師, 咁佢又可以減息比我, 我係想知咁樣重新計過會唔會供多左利息呢又?
邊間做按揭會快啲批 間間都好似要2-3個星期咁既 係度白等個心好唔踏實
渣打同中銀都出左offer, Amount, 息口, rebate, Mortgage大致一樣
渣打就有Asiamile同喝priority banking a/c
而中銀就有$2000律師費津貼

兩間我依家都無戶口

按揭市佔率就中銀高過渣打

大家覺得用邊間好D?
呢排啲Plan 如何?
大家出左Offer 嘅朋友係幾多?
邊間做按揭會快啲批 間間都好似要2-3個星期咁既 係度白等個心好唔踏實

跑人最快,中銀,之後獅子
渣打同中銀都出左offer, Amount, 息口, rebate, Mortgage大致一樣
渣打就有Asiamile同喝priority banking a/c

兩間我依家都無戶口

大家覺得用邊間好D?

如果考慮埋ATM 速度就中銀
呢排啲Plan 如何?

1.28

兩間我依家都無戶口

大家覺得用邊間好D?

渣打送果個priority banking有無用? 係咪可以無限續張PP入Lounge?
呢排啲Plan 如何?

1.28 1.6%回贈
啱啱批左
阿爺開 1.32
啱啱批左
下個月先簽
回贈忘記左

兩間我依家都無戶口

大家覺得用邊間好D?

渣打送果個priority banking有無用? 係咪可以無限續張PP入Lounge?

貪呢D要ML 好過啦
呢排啲Plan 如何?

1.28 1.6%回贈
啱啱批左

幾乎間間都係咁
但優惠嗰啲野又唔知可以fight啲咩返黎好

兩間我依家都無戶口

大家覺得用邊間好D?

貪呢D要ML 好過啦

ML兩間都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞