[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(52)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔好咁講 人地第一隻錶 「鄧」佢開心下啦
呢隻帶咗好多年,就算去海灘游水,成日碰撞到冇事
有無ching講下tag heuer呢個牌子如何

小弟覺得aquaracer 同 autavia都好似幾吸引
BT係串d 其實咸仔買水貨平成半
會唔會過份左少少,大陸造都冇咁兒戲吧
我都係第一次見,仲要4粒都甩晒咁嚴重
浪琴個隻甩埋字

唔得閒死
戴左4日快左3秒
又學完一堂車
屌快啲俾我考完佢啦
香港學車個學習體驗真係好差
諗返起以前澳洲學小型飛機真係好好多

痴線,用口水痴架
冇保養又差啲…
啱啱買左條nato, 換完即刻舒服哂
各位好,小弟想買人生第一隻機械錶,筆直20-30k左右, 想請各位比下意見。

講少少背景先,瘦撚152mm腕圍,行年29就黎30,工作地點除左寫字樓,有時要落下site,但唔洗見客傾生意,平時好少戴錶,有時戴電子運動錶。

就黎30歲,開始欣賞錶既機械之美,想買隻機械錶黎長戴,主要想搵大方樸素既款,以款式為主,機芯次要,所以自家機芯vs ETA機芯我都接受到,只要唔好有太高維修率/太唔準就ok。

以下係小弟暫時既心水(pros 和cons 都只係個人愚見,如有錯誤,還望指正):

1. IWC portofino IW356501 紅60 大三針款,白面銀針/黑面銀針
pros:鐘意個簡約設計同埋個紅60
cons:無背透;配鋼帶/膠帶唔match(米蘭帶個人感覺好蝦人帶);40mm作為dress watch有d大

2. NOMOS 172/160/139 等經典小三針款,白面藍針
pros:小弟讀建築相關出身,呢種Bauhaus風格幾打動我;有背透;35/38mm適合手幼撚
cons:防水防撞方面有d脆弱(對比其他鋼錶款);著短袖t 有d奇怪,要襯恤衫先好睇;配鋼帶/膠帶唔match(米蘭帶個人感覺好蝦人帶)

3. Grand Seiko SBGW231(放心,就算買都一定唔買行貨!)
pros :造工細節一流;上網睇人配皮帶/鋼帶都好睇;夠平實低調;有背透
cons:款式比較成熟/有人comment話d打磨太閃耀

4.IWC mark xviii小王子
pros:呢種藍色好令我著迷;錶面簡單年輕樸素;可鋼帶可皮帶
cons:無背透;40mm對我黎講比較大

5. Tudor Black Day 58
pros: 39mm較容易carry;襟用;錶面款式經典年輕;可襯膠帶/皮帶/鋼帶
cons: 無背透

6. Omega Aqua Terra 150M 38mm
pros: 可襯膠帶/皮帶/鋼帶;38mm岩手幼人士;有背透;襟用
cons: 個人覺得用尖錐形刻度(1-12果d位)有d扣分;隻藍無iwc小王子隻藍咁好睇

如果有其他suggestion都歡迎各位巴打介紹
Omega Moonwatch啦
iw326803 iwc pilot spitfire , 39mm 比小王子細, 自家機芯

一係portugieser 40, 有比piot spitfire 梗加好嘅自家機芯

一係就omega moonwatch 啦

邦,占士邦
淨係black bay58 同gs 231都已經係完全係兩種style嘅錶喎,不如你諗下自己想要咩type嘅錶先啦。 eg dress watch, 潛水錶 ,計時錶。 上面簡一隻嘅話我簡gs 231
又撈
撈無咩所謂,唔驚撞款的話,不過好多都要食炒,唔值,不了
Btw 我推moonwatch
另一半想買第一隻錶
睇中Panerai 嘅 Luminor Due 38mm
知唔知邊度買折得多
日日都咁撚熱真係人都癲

我都認同巴打可以睇吓moonwatch, 襯皮帶,鋼帶,NATO 非常百搭,機芯穩定,手動上鏈又可以多樣野玩,睇吓你嫌唔嫌煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞