[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(52)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
一次過多謝樓上幾位巴打意見

勞力士同iwc葡萄牙我都覺得好靚,但筆直有限,暫不考慮。

至於潛水錶/dress watch/計時錶,我之前見識少,純粹想買隻機械錶,未有諗得咁仔細,而家會多d留意番,睇下自已想要邊種。

之前都有望過下moon watch,覺得42mm對我黎講太大。但見咁多位巴打都推moonwatch,我會試埋moonwatch,睇下上手效果係點
絕對支持上手試吓先!始終錶戴比自己睇,自己鍾意最重要
moonwatch 雖然係42mm
但戴上手個感覺係細好多

moonwatch 好百搭
最大問題係無日期, 睇你有冇需要
我建議 Aqua Terra, 跟住 GS, 跟住 nomos
毒下巴打先,moonwatch 報到
GS 的話建議買SBGA375 , 經典靚case gs44 , 神準spring drive 戴兩年先set 一次都得,打磨果d 你都知唔使講,靚藍面襟睇。
另外Zenith defy classic 藍面都超正,折左3萬六左右可能有d 超budget , 但自家機芯,鈦金屬超薄錶身,八角case, 又man 又型。
6吋手腕 42mm moon watch 應該太大喇,我投 bb58

機芯冇靚打磨有冇底透都應該冇乜所謂嘅
autavia 評價好像比較好
aqua terra +1
藍色好睇
黑就classic d
白色支針橙色就無咁單調 但係未必個個鍾意
one watch 黎講 又有date display機芯又準 皮鋼nato膠帶都得
有咩上唔上撈,條 list 啲錶有邊隻差過撈
買omega Aqua 價錢抵換帶有排玩 加上透底
其他選擇太單一 同埋手幼唔洗諗iwc 大部分自家芯款都over 42mm

Nomos直接飛 同其他唔同級 多錶玩下無所謂但買第一隻錶 買完實滿足唔到

Bb58都係好選擇但睇落你係想一時sporty 一時斯文
信我Aqua 唔會後悔 折又多
SBGA375 都係我 wishlist 入面
唔記得講 小王子eta芯 簡單講真係買牌子買款design 但講真只買牌子同款同價位Cartier 重多選擇

GS好野 但預左無乜人識或者有堆人會笑你幾皮野買精工 接受到就ok

所以如果買第一隻 兩隻我都會飛 日後先慢慢買番
list 入面我會揀 aqua Terra.
其實是好百搭的款但一直遭忽視
同好GS44 case 同spring drive 呢個組合真係好難得,惟一可惜佢唔係titanium , 否則完美
唔識野果堆咪會笑GS 囉,不過你岩,如果介紹D 唔識野既人既睇法,真係唔好買,買返D 勁多人戴實冇死既熱門錶好過
介意*
多人識,一定係撈
問一大堆嘢都唔需要
定係及時放售?
一戴隻500 出黎人地就已經知你咩料,唔使講野,幾正
咁都唔一定嘅
我想帶出嘅就係可能一d唔識錶或者有小小認識嘅人
佢哋接觸到或者覺得既概念就係seiko =平/我細個都有隻
即係簡單啲講你擺隻Longines 同GS 係度佢地會覺得Longines 高班d

不過玩得GS其實係真係唔會理人點睇 所以我先話如果介意嘅就唔好買啦
GS係玩開錶先會欣賞
爸打個list我簡aqua terra
最近木村開播第二季又準備多人識
無誤差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞