【英國】英國工作討論區

1002 回覆
8 Like 3 Dislike
英國根本地獄國度
要乜無乜 交通垃圾 無啖好食 又多痴線佬

不能認同更多
下年打算去working holiday 會唔會好難搵工同搵地方住(想住反係zoom1,2) 聽人講就話最好係香港搵定先去係好定唔好 我就做開酒吧個邊會唔會香港人 真心求教

唔係好熟酒吧job等其他巴打答你不過試下答住先
我自己就見過酒吧有香港男仔做所以應該都有人請既
住果方面就睇下你有咩要求同想比幾多錢啦
不過london zone 1/2平極有限

酒吧我講講啦 我都算半個做bar既
英國bar tender既需求量其實好大 因為佢pub既數量基本上同香港7仔有得揮 甚至係正常既餐廳入面都會有間pub仔/bar比人淨飲野吹水
所以你有經驗根本唔洗驚 去到英國任何一個地方都一定搵到野做

講我自己經驗啦 我就做好typical既西餐廳既 入面全部鬼佬
因為要升supervisor 所以gm要求我識哂餐廳所有部份 包括floor hatch同bar
Bar嗰邊我完全係一張白紙 連用咖啡機都唔識 基本上淨係識開水喉倒果汁呢d白痴都識做既野
去到依家講緊一個在既時間 叫做忙起上黎可以打哂三邊 聽日冇人返比人編左去自己睇bar

我覺得做bar最緊要係識同客吹水 尤其係餐廳bar
好似我地咁 係住宅區 長期都有熟客日日黎打"等" 真係日日風雨不改黎報到
黎到冇野做咪同bar tender吹水囉 所以你一定要好吹得

其餘都冇乜野擔心 驚咪去indeed search下囉 一大炸請緊人
下年打算去working holiday 會唔會好難搵工同搵地方住(想住反係zoom1,2) 聽人講就話最好係香港搵定先去係好定唔好 我就做開酒吧個邊會唔會香港人 真心求教

唔係好熟酒吧job等其他巴打答你不過試下答住先
我自己就見過酒吧有香港男仔做所以應該都有人請既
住果方面就睇下你有咩要求同想比幾多錢啦
不過london zone 1/2平極有限

酒吧我講講啦 我都算半個做bar既
英國bar tender既需求量其實好大 因為佢pub既數量基本上同香港7仔有得揮 甚至係正常既餐廳入面都會有間pub仔/bar比人淨飲野吹水
所以你有經驗根本唔洗驚 去到英國任何一個地方都一定搵到野做

講我自己經驗啦 我就做好typical既西餐廳既 入面全部鬼佬
因為要升supervisor 所以gm要求我識哂餐廳所有部份 包括floor hatch同bar
Bar嗰邊我完全係一張白紙 連用咖啡機都唔識 基本上淨係識開水喉倒果汁呢d白痴都識做既野
去到依家講緊一個月既時間 叫做忙起上黎可以打哂三邊 聽日冇人返比人編左去自己睇bar

我覺得做bar最緊要係識同客吹水 尤其係餐廳bar
好似我地咁 係住宅區 長期都有熟客日日黎打"等" 真係日日風雨不改黎報到
黎到冇野做咪同bar tender吹水囉 所以你一定要好吹得

其餘都冇乜野擔心 驚咪去indeed search下囉 一大炸請緊人
BC撚留名,就黎畢業,打算獨自留守英國

一諗起冇朋友就

讀緊咩科係邊頭呀 搵左工未?

放心嚄其實好多人都係咁
起身返工放工食飯訓覺
朋友依D野總會識到一兩個既
況且依度大把巴絲打一齊唔怕悶

London master risk man, 仲搵緊

應該碟埋心水留英啦, 始終唔鍾意香港

可能真係要返教會識人

加油呀
宜家先4月仲有大把時間
我都有好多同學過左好耐先搵到工 最尾都入左大公司撈得唔錯
所以無問題既
risk management好似待遇都唔錯

以前flatmate係耶不過我唔係
見佢D教友都幾nice幾好人 都可以話係無辦法之中既辦法黎既
我自己就都係得D舊同學

始終都係怕識唔到女仔
有冇巴打做it?
易唔易搵工?大約幾錢人工左右?
cs degree,兩年經

早晨
有冇巴打做it?

做緊software development
你係寫邊範做開D咩?
想轉工又怕轉工
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打你好
我寫開c# .net
都係d website/web app咁
另外仲有d bpm (workflow)之類
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打講多D
冇BC有冇機去到英國做IT
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打你好
我寫開c# .net
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打講多D

hi
你宜家咩環境? 讀緊書定做緊野? 寫開邊種?
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打講多D

hi

無話唔得
有公司肯搞working visa咪OK
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打你好
我寫開c# .net

[member]
係呀依家係香港,其實我係就快2年經,名義上叫ap囉,實質都係最底層
我得BNO咋,會唔會好難搵到工?
自問自己technical唔算好好果d,但又想試下離開香港做野

麻煩晒巴打
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打你好
我寫開c# .net

[member]
係呀依家係香港,其實我係就快2年經,名義上叫ap囉,實質都係最底層
我得BNO咋,會唔會好難搵到工?
自問自己technical唔算好好果d,但又想試下離開香港做野

麻煩晒巴打

柒左添 自膠

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
Graduate 十個走八個
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

根本上面班人都唔知自己做緊乜撚野
係comfort zone太耐
耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
你地走哂可能班鳩層先會醒覺
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

真係好大,超級無敵國際級!
係喎幾時送隻比我
痴線您地6點半起身?
早晨咁多位,陣間搭地鐵又可以訓下覺

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

係喎幾時送隻比我

自己黎攞
我枱頭就有幾款
痴線您地6點半起身?

番七半
六點半起身算啲咩
痴線您地6點半起身?

番七半
六點半起身算啲咩

岩岩返到公司
食埋個早餐就開始扮工

我係今日扎醒左所以先至6點半係度

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

係喎幾時送隻比我

返緊中型公司表示葡萄

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

係喎幾時送隻比我

返緊中型公司表示葡萄

鐘意入黎俾人閪下咪入囉
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打講多D

hi

無話唔得

(quote返自己)

通常會比working visa一係大公司
D細公司仔都見過有批不過當然會少D
engine/technical既話其實都好多大公司請人肯比working visa

老老實實渣BNO/特區係就係難D不過都唔係無可能
都識得有人搞得掂個visa
以前有同學會係cv度寫明話要working visa
如果間公司都肯in你既話多數即係肯批
唔洗浪費大家時間
大小公司都有 試下無妨

再唔係學之前花生巴打講
申請左working holiday做住先都未嘗不可
當然之後整唔整到tier 2 working visa就唔敢講
不過起碼都有2年比你係度做下野儲下經驗先
有冇巴打做it?

你係寫邊範做開D咩?

巴打講多D

hi

無話唔得

(quote返自己)

通常會比working visa一係大公司
D細公司仔都見過有批不過當然會少D
engine/technical既話其實都好多大公司請人肯比working visa

老老實實渣BNO/特區係就係難D不過都唔係無可能
都識得有人搞得掂個visa
以前有同學會係cv度寫明話要working visa
如果間公司都肯in你既話多數即係肯批
唔洗浪費大家時間
大小公司都有 試下無妨

再唔係學之前花生巴打講
申請左working holiday做住先都未嘗不可
當然之後整唔整到tier 2 working visa就唔敢講
不過起碼都有2年比你係度做下野儲下經驗先

me
tier 5 -> tier 2 + 俾HR 閪一鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞