【英國】英國工作討論區

1002 回覆
8 Like 3 Dislike
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難
就算擺檔賣雞蛋仔都要儲筆錢先

有諗過寫apps寫網頁自己返工都係做依D
不過都唔係好知個market需要D乜同點樣突圍
有idea既不妨share下

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

話說有fd本身係係man china town一間台式飲品鋪做 之後拎左個名去leeds開 蝕左一百個港紙 依家執左leeds 入股man嗰間 原老細就去london開
幾錢返去問下先

3 鎊幾一杯珍奶 都執? (貴到喊但成日忍唔住買)
我讀緊civil engine
得香港passport,想問係咪好難揾工?

(quote返自己)

聽返黎通常會比working visa一係大公司
一係就黑工或者D細公司仔
不過後者既話人工待遇可能會幾差下
自己以前見工都見識過
不過總有例外既

engine既話應該都好多大公司請人肯比working visa呀
有無報緊D咩工咁?

而家tier2最低好似要俾30k
點都唔低啦

係咪今年生效定幾時?
上年有個frd係London得一份£20k offer照殺
慘無人道搭車都唔夠錢完全係underpaid

唔好意思 頭先去左library無覆到
我讀緊year2,會讀埋master
但我果間唔係imperial/oxbridge
雖然我都知道uk要大量civil engine graduate,可惜uk又轉左制,我grad之後無得留一兩年揾工,要番香港。
我感覺係,無bc passport就好難好難先揾到工
得既話我都想有tier2
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

話說有fd本身係係man china town一間台式飲品鋪做 之後拎左個名去leeds開 蝕左一百個港紙 依家執左leeds 入股man嗰間 原老細就去london開
幾錢返去問下先

佢開鋪個位唔靚冇人買

哪有錢,又無idea

儲錢果下難

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

幾錢返去問下先

佢開鋪個位唔靚冇人買

係咪要落地底個間 話原料台灣入貨個間?

儲錢果下難

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

幾錢返去問下先

佢開鋪個位唔靚冇人買

係啊 man嗰間係要落地底

話說煮到12點先有得食

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

幾錢返去問下先

佢開鋪個位唔靚冇人買

係啊 man嗰間係要落地底

咁我知邊間 , 好飲過地面個幾間,但又真係好難搵。咁佢係man 做唔做得住
想問下係咪bno 同特區都可以fg 一年tier5 先,唔洗特登要搵肯比tier2 既公司住?
我讀緊civil engine
得香港passport,想問係咪好難揾工?

(quote返自己)

聽返黎通常會比working visa一係大公司
一係就黑工或者D細公司仔
不過後者既話人工待遇可能會幾差下
自己以前見工都見識過
不過總有例外既

engine既話應該都好多大公司請人肯比working visa呀
有無報緊D咩工咁?

而家tier2最低好似要俾30k
點都唔低啦

係咪今年生效定幾時?
上年有個frd係London得一份£20k offer照殺
慘無人道搭車都唔夠錢完全係underpaid

唔好意思 頭先去左library無覆到
我讀緊year2,會讀埋master
但我果間唔係imperial/oxbridge
雖然我都知道uk要大量civil engine graduate,可惜uk又轉左制,我grad之後無得留一兩年揾工,要番香港。
我感覺係,無bc passport就好難好難先揾到工
得既話我都想有tier2

係就係難D不過都唔係無可能
都識得有人搞得掂個visa
加油啦
以前有同學會係cv度寫明話要working visa
如果間公司都肯in你既話多數即係肯批
唔洗浪費大家時間
大小公司都有 試下無妨

老老實實就算係ic/oxbridge出黎搵工都係同其他人一樣困難重重食哂屎 (神人另計)
最尾就發現其實咩學校出黎咪又係咁
唔洗睇低自己既
下年打算去working holiday 會唔會好難搵工同搵地方住(想住反係zoom1,2) 聽人講就話最好係香港搵定先去係好定唔好 我就做開酒吧個邊會唔會香港人 真心求教

話說煮到12點先有得食

搞左咁耐煲牛腩一定好入味喇
咁多位巴絲 小弟想畢業後去英國搵工 想請教下有無人有經驗個過程係點?直接去啲公司網到好似普通香港搵工咁apply?啲visa之類又點處理架

唔係英國畢業又無專業技能tier 2 難d, 佢無啦啦請外國人比tier 2 要比年薪 最少35k 一定要manager 級,所以無咩希望。可以申請working visa 搵office 工,做耐左睇佢轉唔轉比你,有工作經驗轉work visa 人工就好似唔洗咁高(唔su) 應該係。

利申tier 2 visa 但好多working holiday 朋友同visa 公司朋友..
咁多位巴絲 小弟想畢業後去英國搵工 想請教下有無人有經驗個過程係點?直接去啲公司網到好似普通香港搵工咁apply?啲visa之類又點處理架

唔係英國畢業又無專業技能tier 2 難d, 佢無啦啦請外國人比tier 2 要比年薪 最少35k 一定要manager 級,所以無咩希望。可以申請working visa 搵office 工,做耐左睇佢轉唔轉比你,有工作經驗轉work visa 人工就好似唔洗咁高(唔su) 應該係。

利申tier 2 visa 但好多working holiday 朋友同visa 公司朋友..

有frd都係申請wh做住先見步行步

如果你話搵工過程其實同香港差唔多
睇你咩工啦
普通黎講大公司既話都係cv cover letter -> online test -> phone in-> assessment centre ( 可以好多round) -> final in
細公司就少幾個步驟咁
想問下係咪bno 同特區都可以fg 一年tier5 先,唔洗特登要搵肯比tier2 既公司住?

當然最好就tier 2
如果無既話都識得有人報住working holiday做住先
不過就唔敢包之後轉唔轉到tier 2

依方面好似花生巴打熟行D等佢答你
下年打算去working holiday 會唔會好難搵工同搵地方住(想住反係zoom1,2) 聽人講就話最好係香港搵定先去係好定唔好 我就做開酒吧個邊會唔會香港人 真心求教

英國大把pub一定有工開

話說煮到12點先有得食

唔夠酒 有d fail

唔係好熟酒吧job等其他巴打答你不過試下答住先
我自己就見過酒吧有香港男仔做所以應該都有人請既
住果方面就睇下你有咩要求同想比幾多錢啦
不過london zone 1/2平極有限

話說煮到12點先有得食

唔夠酒 有d fail

下次再整過啦
聽日洗唔洗返工?

訓覺先好攰

當然最好就tier 2
如果無既話都識得有人報住working holiday做住先

你英國畢業定香港想過去? 唔係英國畢業唔肯定當地申請有無唔同但BNO 隨時可以申請tier 5 重有兩年,特區要抽架,都係兩年。當地申請可能短d , 我當初因爲公司未令到可以簽visa 既licence 就幫我申請住tier 5 先,得特區又過左抽籤所以係visa 公司幫我係英國申請,但咁就得一年.. 無深究點解。 但全部香港申請過去既都有兩年。

當然最好就tier 2

你英國畢業定香港想過去? 唔係英國畢業唔肯定當地申請有無唔同但BNO 隨時可以申請tier 5 重有兩年,特區要抽架,都係兩年。當地申請可能短d , 我當初因爲公司未令到可以簽visa 既licence 就幫我申請住tier 5 先,得特區又過左抽籤所以係visa 公司幫我係英國申請,但咁就得一年.. 無深究點解。 但全部香港申請過去既都有兩年。

話說煮到12點先有得食

唔夠酒 有d fail

下次再整過啦
聽日洗唔洗返工?

訓覺先好攰

要啊 3點返bar
Manchester 撚表示不能理解點解咁多人崇英.. 成日覺得自己住緊第3 世界國家 呢到要乜無乜 想喊

同樣Manchester 撚表示呢到幾好住,岩岩由香港過嚟
香港

當然最好就tier 2

「member」特別case.. 係香港識到個鬼佬老闆佢突登請我過去幫佢 但我好唔中意英國,應該做滿年半到返黎啦.. 諗住 「/member]
英國根本地獄國度
要乜無乜 交通垃圾 無啖好食 又多痴線佬

當然最好就tier 2

「member」特別case.. 係香港識到個鬼佬老闆佢突登請我過去幫佢 但我好唔中意英國,應該做滿年半到返黎啦.. 諗住 「/member]

做乜9亂曬碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞