【英國】英國工作討論區

1002 回覆
8 Like 3 Dislike
咁又一日
聽朝又黎過

好快就星期五啦
返工忙唔忙?

忙到仆街呀
日日留到最後果個先走得

我本身都係
直到佢地決定唔俾OT我

加油

我返第一份工果時都好勤力又ot又剩做哂D野先走
後來發現根本無同事咁做我就如非必要都唔會ot

我本身啲schedule 同target都on撚尻
果啲唔係challenge 係ridiculous
有OT又不妨同你度下諗下計點死掂佢

跟位
啦 阿壯 我地而家加你人工
咁加左人工之後呢 就無OT錢嫁啦

篤一篤計數機...

唔怪得你要打定cv
與其坐以待斃 不如放手一搏

巴打咩環境撈緊咩?

加油
notting工作環境/生活如何?

細town仔 一開始係leeds過黎覺得d野好貴 但依家就慣左

又要出去買餸 今晚食乜好

得閒可以share下D煮家餸等我地參考下
我自己就今晚食沙律算 好眼訓

今晚應該煮紅酒牛腩 仲有半支red淨
希望冇伏

咁好心情呀

Day off嘛

講起牛腩就肚餓

去緊tesco買 希望有 頭先上網睇過下好似幾貴
冇就要去遠d嗰間 又要做搬運工
咁多位巴絲 小弟想畢業後去英國搵工 想請教下有無人有經驗個過程係點?直接去啲公司網到好似普通香港搵工咁apply?啲visa之類又點處理架

有無話讀緊邊科想搵咩類型既工?

大家屋租幾錢?
我先315全包

一個月

adore, 你住邊度?

Manchester,消費同租都算合理

315 有冇同人夾
咁平

我nott住緊700全包兩個人 好貴
不過係student accommodation 男朋友係學生我屈蛇

我都係住student accommodation

好憎呢間acco
位置唔方便
出入都要匙 你話入要就正常姐 出都要我住緊監獄啊? 同埋因為我屈蛇所以得一條匙 極唔方便
三日唔埋兩日話check呢樣嗰樣 最鳩係話check cleaning 我間房乾唔乾淨關你西事
仲要彈個email黎就話要check 加句學生check房時可以唔洗係房 咁係咪我有乜唔見入你數?
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

315 有冇同人夾
咁平

不過係student accommodation 男朋友係學生我屈蛇

好憎呢間acco
位置唔方便
出入都要匙 你話入要就正常姐 出都要我住緊監獄啊? 同埋因為我屈蛇所以得一條匙 極唔方便
三日唔埋兩日話check呢樣嗰樣 最鳩係話check cleaning 我間房乾唔乾淨關你西事
仲要彈個email黎就話要check 加句學生check房時可以唔洗係房 咁係咪我有乜唔見入你數?
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

佢唔係大學hall 係私營accom 淨係for學生可以租
有無數次神早流流比個三唔識七既阿嬋嘈醒

18:00
不過成日提早15分鐘走

我要打卡
早走唔得掂

咁嚴謹

我都要,幫大陸人打工

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
Graduate 十個走八個
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

315 有冇同人夾
咁平

好憎呢間acco
位置唔方便
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

private hall之類果D
我有frd都住過
佢地都係話環境唔係幾好同埋好貴
快D搬去過好D既地方啦

煮個牛腩食就開心番啦

315 有冇同人夾
咁平

好憎呢間acco
位置唔方便
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

我有frd都住過
快D搬去過好D既地方啦

煮個牛腩食就開心番啦

8月尾完約即走啊 住返centre都冇咁貴
行緊去tesco 希望有
返去仲要洗衫執屋

315 有冇同人夾
咁平

好憎呢間acco
位置唔方便
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

我有frd都住過
快D搬去過好D既地方啦

煮個牛腩食就開心番啦

返去仲要洗衫執屋

時間好快過啦無事既
頂住呀

好憎呢間acco
位置唔方便
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

我有frd都住過
快D搬去過好D既地方啦

煮個牛腩食就開心番啦

返去仲要洗衫執屋

時間好快過啦無事既
頂住呀

差£3 買牛腩定牛脻好

咁嚴謹

我都要,幫大陸人打工

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

根本上面班人都唔知自己做緊乜撚野
係comfort zone太耐
耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

好憎呢間acco
位置唔方便
講住咁多先 怨氣好重

間hall又真係怪怪地
我以前住果度都無依D野

我有frd都住過
快D搬去過好D既地方啦

煮個牛腩食就開心番啦

返去仲要洗衫執屋

時間好快過啦無事既
頂住呀

差£3 買牛腩定牛脻好

有腩食腩啦

咁嚴謹

我都要,幫大陸人打工

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
你地走哂可能班鳩層先會醒覺
又或者wfc
我讀緊civil engine
得香港passport,想問係咪好難揾工?

(quote返自己)

聽返黎通常會比working visa一係大公司
一係就黑工或者D細公司仔
不過後者既話人工待遇可能會幾差下
自己以前見工都見識過
不過總有例外既

engine既話應該都好多大公司請人肯比working visa呀
有無報緊D咩工咁?

而家tier2最低好似要俾30k
點都唔低啦

係咪今年生效定幾時?
上年有個frd係London得一份£20k offer照殺
慘無人道搭車都唔夠錢完全係underpaid

上個月好似係
London 20k 慘過乞

我而家都係最低工資 重要係倫敦
不過可以自己報更,但係時間真係好撚閪

咁巴打你住邊
倫敦D屋租好難頂

得閒飲返杯啤啤佢

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea
我讀緊civil engine
得香港passport,想問係咪好難揾工?

(quote返自己)

聽返黎通常會比working visa一係大公司
一係就黑工或者D細公司仔
不過後者既話人工待遇可能會幾差下
自己以前見工都見識過
不過總有例外既

engine既話應該都好多大公司請人肯比working visa呀
有無報緊D咩工咁?

而家tier2最低好似要俾30k
點都唔低啦

係咪今年生效定幾時?
上年有個frd係London得一份£20k offer照殺
慘無人道搭車都唔夠錢完全係underpaid

上個月好似係
London 20k 慘過乞

我而家都係最低工資 重要係倫敦
不過可以自己報更,但係時間真係好撚閪

咁巴打你住邊
倫敦D屋租好難頂

得閒飲返杯啤啤佢

好嚄

我日資
低級員工先要
高級唔洗

咁好 英國都有日資公司
多唔多日本人

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

講得出好大應該真係好撚大
今晚紅酒炆牛腩 芝士忌廉西蘭花
有冇巴打黎痴餐
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難
就算擺檔賣雞蛋仔都要儲筆錢先

有諗過寫apps寫網頁自己返工都係做依D
不過都唔係好知個market需要D乜同點樣突圍
有idea既不妨share下
今晚紅酒炆牛腩 芝士忌廉西蘭花
有冇巴打黎痴餐

咁正呀
送唔送落黎London

岩岩食左個沙律當晚餐
不要再說了
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間
好想快啲儲到錢買架車

http://www.autotrader.co.uk/classified/advert/201509227148666
用住先
唔好上三波is ok

冷氣都冇,夏天熱過熱狗
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞