【英國】英國工作討論區

1002 回覆
8 Like 3 Dislike
今晚紅酒炆牛腩 芝士忌廉西蘭花
有冇巴打黎痴餐

咁正呀
送唔送落黎London

岩岩食左個沙律當晚餐
不要再說了

Show下狗食先
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難
就算擺檔賣雞蛋仔都要儲筆錢先

有諗過寫apps寫網頁自己返工都係做依D
不過都唔係好知個market需要D乜同點樣突圍
有idea既不妨share下

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

話說有fd本身係係man china town一間台式飲品鋪做 之後拎左個名去leeds開 蝕左一百個港紙 依家執左leeds 入股man嗰間 原老細就去london開
幾錢返去問下先
樓主有冇諗過做下生意仔

哪有錢,又無idea

儲錢果下難
就算擺檔賣雞蛋仔都要儲筆錢先

有諗過寫apps寫網頁自己返工都係做依D
不過都唔係好知個market需要D乜同點樣突圍
有idea既不妨share下

如果入股連鎖餐廳有冇得諗 感覺會少過自己start up一間

入股
姐係點 需要幾多錢?
唔好意思唔係幾熟依D

話說有fd本身係係man china town一間台式飲品鋪做 之後拎左個名去leeds開 蝕左一百個港紙 依家執左leeds 入股man嗰間 原老細就去london開
幾錢返去問下先

一百個
今晚紅酒炆牛腩 芝士忌廉西蘭花
有冇巴打黎痴餐

咁正呀
送唔送落黎London

岩岩食左個沙律當晚餐
不要再說了

Show下狗食先

幾好餸嚄

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
Graduate 十個走八個
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

根本上面班人都唔知自己做緊乜撚野
係comfort zone太耐
耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
你地走哂可能班鳩層先會醒覺
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

講得出好大應該真係好撚大

聽聞director 都好苦惱點解留唔住人
緊係啦 global 級既公司
出手咁低 仲唔個個都當你跳板咩

炆野需時 肚餓炒個年糕食住先

日資公司唔係好閪咩?

人工低
又閪
工程部更閪
Graduate 十個走八個
我果屆十幾個走剩三個
我下屆果啲好似走撚哂

哇屌情況好嚴峻咁款
原來日本公司咁撚西

根本上面班人都唔知自己做緊乜撚野
係comfort zone太耐
耐到唔記得要請人
近三四年先開始請fg

大公司黎?
居然會憨鳩到咁
你地走哂可能班鳩層先會醒覺
又或者wfc

好大
雞巴打知邊間
佢實話大

講得出好大應該真係好撚大

聽聞director 都好苦惱點解留唔住人
緊係啦 global 級既公司
出手咁低 仲唔個個都當你跳板咩

做一陣寫落cv再跳槽
比我都會咁做

炆野需時 肚餓炒個年糕食住先

辣辣地得黎又有D甜好開胃
呢個鐘數貼野食
好邪惡...
呢個鐘數貼野食
好邪惡...

9點幾姐 好餓 岩岩先開始煮
一路打同一份PT打左兩年,正一長散
其實係學生

£1.5 pizza
BC撚留名,就黎畢業,打算獨自留守英國

一諗起冇朋友就
一路打同一份PT打左兩年,正一長散
其實係學生

巴打返緊咩pt ?

£1.5 pizza

Saintsbury果D?

一諗起冇朋友就

讀緊咩科係邊頭呀 搵左工未?

放心嚄其實好多人都係咁
起身返工放工食飯訓覺
朋友依D野總會識到一兩個既
況且依度大把巴絲打一齊唔怕悶

£1.5 pizza

Domino世界第一

£1.5 pizza

Domino世界第一

等緊禮拜二同flatmate叫2 for 1 deal
個garlic dip真係世界級
Fresh Grad 第一年出黎大概人工有幾多?
20,000 pounds per year過唔過份?

利申:Southampton final year 渣BC想留係英國搵工

利申:Southampton final year 渣BC想留係英國搵工

咩類型既工同返邊度?
London同以外既地方可以差好遠
生活費都係

就咁睇£20k pa絕對唔過份, 分分鐘會嫌少因為仲要交老練咁多稅

咩類型既工同返邊度?
London同以外既地方可以差好遠
生活費都係

就咁睇£20k pa絕對唔過份, 分分鐘會嫌少因為仲要交老練咁多稅

以家搵緊d工係大概關於Client service/customer service 要講Mandarin 既工囉
前排in 過3-4份大公司既graduate scheme 但去到phone interview 個part就俾人reject左
我基本上relocate 去邊到都冇所謂,總之留得番係英國就得嫁啦,因為唔想番香港同屋企人迫埋一齊住

一諗起冇朋友就

放心嚄其實好多人都係咁
起身返工放工食飯訓覺

London master risk man, 仲搵緊

應該碟埋心水留英啦, 始終唔鍾意香港

可能真係要返教會識人
Manchester 撚表示不能理解點解咁多人崇英.. 成日覺得自己住緊第3 世界國家 呢到要乜無乜 想喊

一諗起冇朋友就

放心嚄其實好多人都係咁
起身返工放工食飯訓覺

London master risk man, 仲搵緊

應該碟埋心水留英啦, 始終唔鍾意香港

可能真係要返教會識人

加油呀
宜家先4月仲有大把時間
我都有好多同學過左好耐先搵到工 最尾都入左大公司撈得唔錯
所以無問題既
risk management好似待遇都唔錯

以前flatmate係耶不過我唔係
見佢D教友都幾nice幾好人 都可以話係無辦法之中既辦法黎既
我自己就都係得D舊同學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞