呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
D80 + d750路過
D90無,d700就有
又舊又重,但未壞,啲相又唔錯,吹脹
想問ftz係咪插所有正副廠有鏡身摩打嘅都有自動對焦?
屋企仲有d5100 配 kit鏡

三四年前去旅行都仲會帶
但依家係咪iphone 取勝! ?
要update支鏡firmware
大三元係原廠一半價
咁如果我有支sigma, 一直插緊d5x00系列用得好地地
插左ftz係唔識自動對焦測光?
咁要點update
可以經sigma個usb dock update
冇就去代理update
不過你最好打去問一問到底係咪真係有update先
Thanks
轉左玩無反咁多年,岩先專登搵返部末代CCD D80,曾經擁有貪佢細部操控似高階機
摷摷防潮箱發現仲有10支nikon鏡未放 有排玩
邊十支有無打算放?
D5000 路過
當年諗左好耐出 D90 定 D5000 好
好似爭上面個細mon 同埋磨打
結果買左 D5000
不過今時今日已經冇用
3200 ISO 真係算吧啦
細mon無撚用 除非真係菲林年代f100果d玩上黎 dslr又有3寸大mon 個ovf又多資訊 其實真係唔需要
Motor見仁見智 d80 d90果個年代apsc鏡大行其道,ff dslr唔係一般人玩得起 所以d人先追捧d鏡 要motor
而家apsc g鏡都係平到爆丟出街都無人要所以反而而家有無motor都係咁

反而我覺得係setting方唔方便先係問題
個人覺得雙dial必要 然後iso, 測光,wb(果時d數碼機wb唔準, 而家長用auto無所謂啦
呢幾樣野應該要好方便改到先容易令人上手影相
f mount點止apsc
fx鏡都冇人要啦
二手價平到爆
不過如果仲想留守f mount肯定係好事
前排6000蚊執到支好新淨下既1424
NIKON岩用既剩餘物資28 35 50 50E 85 90 105 17-50 18-200 700-300 SB800/Nissin Di622
都係Cheap野留黎玩唔放啦,好D既當年轉無反賣晒
巴打您好齊range
如果係D 鏡有光圈環嘅,插落無反一樣用得返
仲有堆M42都係少用無反用少部份自動鏡+cheapcheap m/L39 mount
間中會轉接105/2.5影下人
D80--->D700--->Sony A7ii(去旅行比人偷左)--->D7100 路過

D700 插大三元陪我去過冰島行冰川, A7ii, iphone 全死但係D700 全程戶外零度以下full function 係用電快少少)

之前A7ii 都係貪有峰值對焦可以插番舊鏡, 轉插咪又係用番大三元+105.

而家少帶機出街, 一係影Marco, 一係time Lapse 影景, D7100 又平又抵用,(APSC? 是但啦, G 鏡平到喊性價比贏曬)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞