呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
呢支垃圾黎, F4果支先岩
唔該巴打!
同埋我想問下佢24120二手賣3000算唔算平?
我早一年買過24120二手3k
伏左 因為個zoom筒已經好鬆
未去到垂頭 但feel到用左好耐
而d750拆kit白盒都係呢個價 所以你可以自己諗

小弟係用24-85vr
一來平 二來輕 三來sharpness唔止一個外國評測比24120更利
24120贏散景過渡同金圈虛榮感 但其實佢造工唔值金圈 係普通zoom鏡水平
至於光圈 2485輸唔到半級 係3.5-4.5
然後最後我想講 因為2485vr係4百零gram
但24120係700g有多 除非你決定旅行一支打晒 否則我無後悔揀2485vr (我係用d750, 開頭係買body加定焦玩 後來先搭支2485)

Nikon g鏡大約2010-2012果陣可以做個分水嶺
呢段時間前出既不論係咪金圈 都有d顯得解像力不足 追唔上24mp以上既機
當然唔可以一概而論 都有唔少好鏡 只係general咁講

但2012打後就支支好鏡
甚至最垃圾既af p 1855,14140 kit lens都好過前幾代好多
順便分享下我玩過聞過相既鏡,有d可能小眾d,或者幫到部分巴打,意見好主觀,不喜勿插,大家nikon人開心share反正我影得好垃圾,又係窮撚,只玩得起平鏡。只玩下聞下都夠開心

24-120/4 上面講左,唔怕重既其實好正,一支打晒,但造工同普通kit真係唔覺有分別

24-85vr kenrockwell同youtube既angry photographer激讚,opticlimits mtf分比前者更高,好處係非常輕。我同時擁有過佢同24120/4,24120/4實淨少少(90分同95分既分別)

60/2.8微d同g 影出來完全睇唔到有分別一樣利,發色都幾乎一樣。af速度一樣!只係d鏡嘈g鏡靜,g唔會快d,反而會拉風箱

105/2.8 微d同g : D好差,色水冷,發色唔自然,af快,利,但唔影微既話散景同60d macro一樣差。g鏡好太多,af快,唔拉風箱,色水濃,鮮,散景靚,缺點係好重

50/1.4d 不可多得既好鏡,全開可接受,好過50/1.8d全開,散景靚,散景正,平,af快(唔好用三元鏡既af速度同佢比,除非你影運動同賽車否則夠晒)

50/1.8d 而家仲有無人用,g鏡都平通街佢有無掟企.....全開不可用,至少收到2.5先ok, 色調冷

35/f2d 好多人讚但我唔識用。全開好差,中央還好,去到重點測光以外既位已經好散

24/f1.8g 我覺得好完美,非常利,通透,立體,af快,第日有機會換無反都會留住佢,平24/1.8s成倍有多

24/2.8d 只玩過好短日子,印象不多,感覺同35/2d類似,菲林年代就好,而家高像素機用會覺得唔夠sharp又散

105/2d 神奇人像靚,利,af快,發色明顯比一般nikon鏡粉嫩,亦唔似一般nikon表現力咁硬,非常神奇!少用但唔捨得放。識玩defocus control仲正,真奶油散景,creamy, 夢幻一樣

18-35g 同樣係kenrockwell, angry photographer同optic limits一樣讚到上天既窮人超廣,三家都話利過16-35/4。光圈只輸半級(f3.5-4.5),重點係輕成倍!400gram有找,cls! 如果唔係為wide多2mm無必要揀1635/4

Sorry好似騎劫左樓主為左令你個po唔沉,各位巴打玩過咩靚鏡都分享下
多謝幫推
同意24120造工一般
畫質都唔係金圈質素
只係而家真係好平就玩得過
係一支幾好用既旅行鏡

kit既話18140我未用過
但平價kit鏡造得最有心既應該係1870
DX鏡既話
一定要買35 1.8
巴打我同你玩既年代差唔多,不過轉左會了
nikon最掛住我有3支

105DC, 覺得135太遠
ais 58 1.2, 話晒noct
zf 28 2 zeiss味重,冷調影景幾好feel
d200年代嗰支18-70?
當年用過 d色幾濃 又平 不過用無耐就換左支vr鏡
58.2noct應該留啦

小弟都轉左會 noct就無機會入
不過重留左支55.2s係到 好鍾意種味道
就係果支
應該係d70 kit黎
請受小弟一拜
想問D90 想買返支鏡影星平平地應該買邊支?
話說巴打你嗰支2485係f2.8-4d定f3.5-4.5g?
2485有三代
2485d
2485g
2485vr

2485d我無用過 但睇外國comment同d相解像力應該算d鏡年代最top果幾支 但點都比唔上g鏡,始終太耐 但散景幾柔 應該係三支入面最好
2485g市面好少有 好似好快就出vr
2485vr係d600支kit 我講緊係呢支
一直欠支標準 zoom 想入返支 1870 不過好難搵
利 d7100
1870年代太耐
想收支靚仔d既都唔易
收二手既話1685vr都係千幾左右
諗下sigma 17-50/2.8 ex
用緊。除鏡身造工好差之外,好正,不過小心走焦,我買左支1k既二手無走
18乘完得27
1685起碼有24 好用好多
我有支 Tokina 12-24 一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞