呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
當你輕便一機一鏡 然後拎住支18-70就
當年賣支28-70 2.8d就係因為wide個段差左幾mm
如果sigma就17-70啦,真心推薦
y鏡就龍仔10-24
平就tokina 1120
F mount鏡咁平前收左碌1424...
真係影某d野先會用, 完全唔想長插黎用
好想入多支1635/1735
兩支都用過幾年
17-35全開,係今時今日解像力會唔夠,尤其邊位 加上磨打隨時夠期,我賣個時10年鏡左右,磨打已經fi fi聲
16-35全開可用,vr強,色方面適合中唔會太濃個人好鍾意 厭光圈唔夠帶多支50都係200gram
但其實呢2支二手價都買到tamron 1735 2.8-4…
無咩留意副廠 睇有冇原廠情意結啦 同埋金圈窩
tamron變焦方向同Nikon一樣好上手 又輕 係幾吸引
1735 如果唔係swm咁易壞都想入返支
話曬上代鏡王
過10年afs鏡真係驚驚地
小黑5都係用到魔打壞 成日lock死左係無限遠
D60 之後轉左D300s
再到而家用緊df
全部係曬防潮箱
17-70 好似有兩支?
2.8-4嗰支,公認係性價比最高
sigma兩支都係2.8-4

有兩支咩 點解我淨係搵到一支
btw Contemporary嗰支
contemporary上一代都係2.8-4
原來係咁
但而家應該唔會買返舊代啦
兩睇啦
好似50.8d同50.8g
要平就會揀d鏡
咁講啦50.8d 同埋50.8g,其實差距唔大
反而舊sigma真係唔太得
但其實你都有你嘅道理
未轉無反之前keep左支上一代150-500
二手印象係二千尾入 又唔算好差 對得住價錢嘅
可惜af唔support z mount

不過Sigma今代鏡真係有誠意,個樣重要完全擺脫曬副廠樣 靚仔到
今代真心抵玩
正廠質素 副廠價錢
其實近年sigma tamron以至tokina新鏡個樣都已經唔錯, 同埋畫質真係進步左好多
以前佢地個樣真係好撚柒
其實就咁既
冇錢50.8g
有錢sigma 50 art/原廠情意結50.4g
好撚有錢58.4g

真係價位重叠既其實係50.8g同50.4d
50.4g/d 個質素
真係揀我都去買番50.8d/g

個人覺得50.8g係sweet spot

未轉會前標準定焦係一支50.8g一支55.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞