呢個年代仲有冇人用 Nikon D90?

749 回覆
99 Like 7 Dislike
第一部單反就係D90 果時仲要買埋外閃 又帶腳架 小黑三
拎到手軟
12年第一部單反就係D90
升D750個時唔捨得放到佢
到依架轉會用A73
部D90仲係放左係到
有部D60 D膠都白晒了,有時都會拎出黎影,光線好時CCD既色水係CMOS比唔上
我都係鍾意OVF多D
不過罪大係用EVF都無計
以前有FD用過D90

果時自己用緊 SONY A200
一玩朋友部D90完全迷上左NIKON
個機身設定真係多過A200好多
(不過果陣罪大搞左單反唔係好耐)

過左一排,賣左部A200
買左D7000黎玩

其實用波波鏡仲好玩
因為窮...手動鏡打雀,已經係搵緊自己笨
不過影呆鳥都ok

我WB 用auto...大部份場景都ok...但影人真係差少少,偏灰無乜血色咁但D3100 無得import 調控檔,所以一直都係懶改同試,用auto 算
我都勁想買返支tamron 500mm, 或者 Nikon 500mm reflex, 不過仲未搵到支平少少又ok 嘅
70-300都幾sharp, 或者28-300 都係tele end好利, 都唔算貴
因為光圈唔夠大?
或者二手300/4d 大約3k左右 見好新淨都有

我反而對反射鏡麻麻, 好暈, 間唔時一兩張ok
我之前都係用D80,應該係Nikon最後一代 CCD機,而家換左部富士無反,但而家睇返d80啲相,佢嘅質感同顏色,都仲覺得好靚
反射鏡當Fun lens 玩下都ok 既, 不過真係間中影就夠, 成日用會搞到自己個攝影感亂晒

同埋而家N記 2手既 500mm reflex, 大概都要$2500, 一係買多2,3千買 200-500mm 仲好, 不過好重
識貨, 200-500真係好靚, 只係我呢D普通人真係無可能拎得掂睇好多評測都讚, D相勁sharp
本身用d7100 換左a6400,舊機放都冇人要
你賣緊幾錢先
3千中囉1機2鏡可能都係留返自己用算
我部d90重係到,未賣
早排放都仲有要
以前公司用呢部
操控上冇canon咁方便(個人感覺)
其實冇乜野,個人覺得去到dslr級別睇色水操控自己接受到既話舊機都冇乜野
D90 長期放非防潮箱, 驚攞出來生晒苔蘚
主要係太重, 一家大晒出門影相就手都係手機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞